Grønne urter pakkes hos Job-Team

Urte-blandinger fra Skæve skal til eksamen hos økologer i næste måned

BRØNDERSLEV:Job-Team i Gravensgade pakker i forvejen for Ginge, Cubic og JKE. Nu har de fået en ny spændende opgave: De skal lave etiketter og sætte dem på pakker og glas med urter. - Det er Pia Bischoff, Højen Urter i Skæve, der ønsker vores hjælp. Hun laver nogle spændende produkter med en række forskellige urter. Samtidig er det en god niche for os, siger Kaja Rosenvinge, afdelingsleder i Job-Team. Pia Bischoff dyrker selv mange af de 30 forskellige urter og krydderier på en hektar jord. Her har hun i forvejen ansat en person i skånejob. - Jeg bruger gamle opskrifter til at blande urterne. Både indianere og kinesere - og såmænd også herhjemme i gamle dage - bruger urter i kosten til gavn for kroppen, forklarer Pia Bischoff, der er uddannet phytoterapeut, det vil sige læren om urter. Hun har haft Højen Urter i fem år, men det er blevet så populært, at hun udvider arealet til det dobbelte. - Jeg har været nødt til at købe porrer og løg i Østervrå - og selvfølgelig urte-ekstrakter fra hele verden. Det mest populære er nok Det Grønne Drys med ti forskellige urter. Men nu har jeg fået nye forhandlere, bl.a. helsekostbutikker. Brændenælder, selleri, løvstikke, purløg, rosmarin, timian, morgenfrue og persille er blot nogle af urterne. - Jeg tørrer og blander de friske urter med salt. Det skal ligge i 14 dage, inden det kan blandes igen. Jeg bruger kun bladene - ikke stænglerne, bortset fra kvan til den syltede marmelade. Salten betyder, at jeg ikke bruger konserveringsmidler. Hvert produkt får en lille historie med på etiketten. - Det meste bruges til maden, f.eks til kød og fisk. Jeg har også sydesalt fra Mariager og Læsø. De indeholder naturligt jod i modsætning til almindelig salt. Pia Bischoff er ifølge hende selv den eneste i landet, der har Levnedsmiddelkontrollens produkt-godkendelse til økologisk urtesalt. - De ringede fra Den Økologiske Landsforening og vil have mig med på deres konference her i november, hvor den økologiske guldmedalje uddeles. Så jeg håber på at de også værdsætter mine produkter. Urtesalten er hendes egen blanding. Andre opskifter har hun fundet i gamle danske og udenlandske urtebøger. - Men jeg hører gerne, hvis andre har spændede gamle urte-opskrifter liggende. Hun tager også ud og fortæller om urter og kost og synes selv, at hun har et meget spændende arbejde. - Det skulle jeg have startet med for 100 år siden. Men så var jeg nok blevet brændt som heks, griner Pia Bischoff.