Grønt lys til ny varme

Bestyrelsesformand Bjarne Christensen (tv) og driftsleder Jesper Skrubbeltrang ved varmeforsyningens gamle naturgasmotor. Arkivfoto: Bent Bach

Bestyrelsesformand Bjarne Christensen (tv) og driftsleder Jesper Skrubbeltrang ved varmeforsyningens gamle naturgasmotor. Arkivfoto: Bent Bach

Smilene blev brede hos Sindal Varmeforsyning, da Energistyrelsen forleden gav dispensation til et nyt varmeværk. Hjørring Kommune søgte i september i år om dispensationen.

Det nye varmeværk, som skal ligge på Gutenbergvej, kan nu forsætte som planlagt. Dispensationen var nødvendig, fordi den nye motortype er et udviklingsprojekt.

Det er sammensætningen af Dall Energy’s biomasseanlæg med et ORC-anlæg, som Energistyrelsen synes om. Styrelsen mener, at den har udviklingspotentiale for den fremtidige udvikling af energiforsyningen i Danmark. Kombinationen bruges dog på omkring 100 værker i Tyskland og Østrig.

- Den nye motor er udviklet med tilskud fra EU og giver specielt lave emissioner, så den er meget ren, siger varmeforsyningens driftsleder Jesper Skrubbeltrang.

- Desuden er den specielle ovn meget brændselsfleksibel.

Fordelen ved den nye motor er, at den kan fyre med flis og mange andre ikke-fossile brændsler. Varmeværkets gamle motor fyrede med fossilt brændsel: naturgas.

Lokalplanen for byggeriet på Gutenbergvej blev vedtaget 31. august på et møde i teknik- og miljøudvalget.

- Der var ingen indsigelser, så det gik glat igennem, siger udvalgsformand, Ole Ørnbøl (S).

Sindal Varmeforsynings bestyrelsesformand Bjarne Christensen har tidligere til NORDJYSKE oplyst, at man besluttede at investere de 57 millioner kroner, som værket kommer til at koste, fordi det forventes at give forsyningssikkerhed, renere forbrænding samt billigere eller i hvert fald ikke dyrere varme for de 1400 forbrugere under varmeforsyningen.

Varmeforsyningen mister et tilskud på seks millioner kroner årligt fra 2019 på grund af politikernes afskaffelse af PSO-afgiften, så overskuddet fra det nye værk sikrer, at økonomien holder sig på sporet.

Opførelse af byggeriet skal skal i EU-udbud i midten af januar. Varmeforsyningen har allerede skrevet kontrakt om motor og varmeveksler, som ikke skal i EU-udbud, fordi det er et udviklings- og demonstrationsprojekt.

Byggestart forventes til maj. Værket tages løbende i brug - måske vil det allerede kunne levere varme i 2017- og forventes afleveret endeligt i juni 1918.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.