Grønthandler har betalt dyre lærepenge

Fødevarekontrollens besøg kostede tre bøder på i alt 13.000 kr., men i går vendte smilet tilbage i butikken

Søren Østergaard
”Vi hav­de næs­ten lige over­ta­get bu­tik­ken. Nu har vi lært reg­ler­ne, men 13.000 kro­ner i bøde var dyre læ­re­pen­ge, når man er nye i bran­chen.” Ayinkaran Karuvalthamby
Fødevarepolitik 17. januar 2007 05:00

HOBRO: Manden bag disken i Den Grønne Butik i Hobros Adelgade smiler varmt og venligt. Men i et halvt år har han været generet af den gule seddel på væggen bag ham. Her sad en sur Smiley og vendte mundvigene helt i bund. - Nogle kunder sagde ”I har da fået en sur Smiley”. Så har vi forklaret, at tingene altså er bragt i orden, fortæller Ayinkaran Karuvalthamby, hvis kone er indehaver af butikken. I går fik han papir på det udsagn. Da kom fødevarekontrollen nemlig på nyt tilsyn og kvitterede med lutter fine karakterer til Den Grønne Butik. Stemningen var mere kritisk den mandag morgen i august, da en tilsynsførende fra Fødevareregion Nord dukkede op. Panik - Vi var ikke selv til stede, men vores medarbejder gik helt i panik. Vi havde lige fået varer hjem, og butikken rodede meget. Æggene var f.eks. endnu ikke kommet på køl, så det faldt den tilsynsførende straks over. Ayinkaran Karuvalthamby undskylder ikke. For selvfølgelig skal reglerne overholdes. Og han forsikrer, at det bliver de nu. - Du kan jo kigge omkring i butikken og se, at her er pænt og rent, opfordrer han venligt. Indehaverne af butikken lærte noget af fødevarekontrollens besøg. Ayinkaran Karuvalthamby erkender, at de i august ikke havde fuldt kendskab til alle regler. - Vi havde næsten lige overtaget butikken. Nu har vi lært reglerne, men 13.000 kroner i bøde var dyre lærepenge, når man er nye i branchen. Den Grønne Butik fik topkarakteren 1 for behandling af fødevarerne, og f.eks. var temperaturen i køleskabe i orden. Men butikken fik forbud mod at sælge nogle æg, der ikke stod på køl. - Nu sørger vi altid som det første at få æggene på køl, mens grønsager og frugt bedre kan vente med at komme på plads, siger Ayinkaran Karuvalthamby. I følge reglerne skal butikker og restauranter, der handler med fødevarer, dokumentere, at de løbende kontrollerer sikkerheden, f.eks. ved at notere temperaturer i frysere og køleskabe. Den dokumentation manglede, og der vankede en bøde på 5000 kroner. Den tilsynsførende udskrev endnu et bødeforlæg lydende på 3000 kr., fordi rengøring i butikken ikke var i orden. Blandt andet var lageret og personaletoilettet snavset. - Det bragte vi straks i orden, og der blev gjort rent. Det var en dag, hvor der rodede, fordi der stod nye varer over alt, bemærker Ayinkaran Karuvalthamby. Dansk på bosnisk Sidste fældende dom gjaldt mærkninger af varer. Den Grønne Butik fik en bøde på 5000 kroner, fordi nogle varer manglede dansk varedeklaration. - Det er reglerne, og dem skal vi naturligvis følge. Problemet er, at vi ikke altid kan få en dansk varedeklaration, forklarer Ayinkaran Karuvalthamby. Butikken sælger en del bosniske og asiatiske specialiteter, der er importeret via grossister. - Vore leverandører må godt sælge uden dansk deklaration, men vi må ikke. Derfor klistrer vi nu små mærkater med dansk tekst på varerne. - Men jeg tror ikke, den manglende danske deklaration var et problem for ret mange kunder. F.eks. er købere af de bosniske varer alt overvejende mennesker, der kommer fra Bosnien, siger Ayinkaran Karuvalthamby. I går var han glad. Nu hænger mundvigene ikke længere på den gule kontrolrapport.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...