Pandrup

Grøntsager i sværvægtsklassen

Græskarkone og hendes avl skal medvirke i Frilandshaven på DR2, men forinden har hun åben have for at vise, hvad man kan bruge græskar til - ud over græskarmænd med lys i

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Rundt om i Græskarhaven har Inger Kjædegaard dekorationer som denne, en zinkbalje med yellow crooked neck og at par udtjente støvler.

PANDRUP:Det kræver muller, samarbejde og overblik, når Inger Kjædegaard høster. Nogle af hendes afgrøder vejer nemlig mere end en granvoksen mand i sværvægtsklassen og også de mindre grøntsager i Græskarhaven ved Pandrup er extra large. Alligevel er hun overbevist om, at selv den største moppedreng af hendes kæmpegræskar ikke er Danmarks største, når hun 3. oktober medvirker i tv-programmet Frilandshaven på DR2. - Mit største græskar i år vejer kun 90 kilo. Det er ikke meget, sorten taget i betragtning, selv om det har været et fantastisk græskarvejr i sommer. Men jeg kom sent i gang, for jeg såede for tidligt og måtte så om, fortæller Inger Kjædegaard. Alligevel skal der fire mand til med et tæppe for at få hevet klepperten på de 90 kilo op på en trailer, så den kan blive fragtet til tv-haven på Djursland. - Vi løfter alle mand og lægger det forsigtigt på en trailer. Græskar på 149 kg Den 41-årige musik- og engelsklærer på Pandrup Skole og harmonikaspiller gennem 25 år i Saltum Spillemændene har tidligere avlet noget af en græskar-superstjerne. Hendes bidrag blev nummer to, da dagbladet Politiken for et par år siden udskrev en landskonkurrence om XXXL-græskar. - Mit kæmpegræskar vejede 149 kilo. Men i USA, hvor der er meget bedre vækstbetingelser, kan sorten komme op på over en halv ton. Eventyrhave Inger Kjædegaard har omkring 50 slags græskar og squash i sin børnevenlige Græskarhave, der oser af eventyr og Radissernes græskarmænd. Et gammelt, hvidmalet badehus med blomster på taget og gardiner med græskartryk bidrager til Askepot-stemningen. Hun samler på alt med græskar til pynt og nytte i det lille hus. Men de farvestrålende giganter uden for bruger hun både til middagsbordet og som nips. Ny have hvert år Nogle af arterne vokser så stærkt, at man nærmest kan se dem vokse. Men sæsonen er kort. Den mindste smule frost og det er nat med herlighederne. Men Inger Kjædegaard ser det som en charme, at haven skal anlægges hvert år. Så kan hun bruge vinteren til at finde ud af, hvad hun vil have hvor og bestille frø hjem på nettet. Hendes liv som græskar-kone begyndte med læsning af bogen Græskar året rundt. Det blev til Græskarhaven, Nordjyllands eneste, og i morgen og søndag holder hun Græskarmarked med salgsboder, smagsprøver og mulighed for at lære teknikken: Hvordan en rigtig græskarmand bliver til.