Udland

Grove seksuelle overgreb mod civile i Syrien

Syriske soldater anvender grov seksuel vold mod fanger, siger Human Rights Watch.

Grove seksuelle overgreb mod civile i Syrien

Børn, kvinder og mænd bliver udsat for grove seksuelle forbrydelser af syriske sikkerhedssoldater og væbnede militser, der er loyale over for det autoritære styre i Damaskus.

Det skriver menneskeretsgruppe Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

HRW, der har base i New York, har interviewet 10 civile, der har været tilbageholdt af syriske styrker. Heraf er to kvinder. De beskriver forfærdende seksuelle overgreb og vold.

Overgrebene omfatter voldtægt, seksuelt befamling, elektriske stød og slag mod kønsorganer og tvungen nøgenhed.

Den yngste, der er begået overgreb mod, er en dreng på kun 12 år, fortæller kilder til HRW.

De fleste vidner siger, at de blev tilbageholdt og fængslet på grund af deres politiske holdninger og handlinger. Andre siger, at de ikke ved eller fik nogen forklaring på, hvorfor de blev taget til fange.

- Seksuel vold mod civile er en af mange frygtelige våben i det syriske styres arsenal af torturmetoder. Syriske styrker anvender regelmæssigt dette våben for at nedgøre og ydmyge fanger, siger Sarah Leah Whitson, der er chef for HRW's Mellemøstkontor.

- Disse metoder anvendes ikke kun i fængsler. Regeringssoldater og regeringstro væbnede militser kendt som Shaiha har også begået seksuelle overgreb på kvinder og piger under aktioner i civiles hjem, hedder det videre.

HRW kender ikke det fulde omfang af de seksuelle overgreb mod civile, og HRW tvivler på, at omfanget nogensinde bliver kendt. Sexovergreb er yderst tabubelagt i Syrien, og mange afholder sig fra at fortælle, at de er blevet overfaldet.

HRW anfører, at ofre for overgrebene kun har begrænset adgang til hjælp fra læger eller psykiatere.

HRW kræver, at den syriske regering straks standser al brug af seksuel vold.

/ritzau/dpa/AFP