Gruppe begik hævndrab i Skagen - ingen kan dømmes for det

Fire mænd frifundet for drab - tre dog fundet skyldige i grov vold

Ritzau og Peter Witten
En 20-årig mand blev tævet og stukket til døde i sin lejlighed i Skagen i januar 2017. Arkivfoto: Jan H. Pedersen
Drab 6. december 2018 18:18 - Opdateret 6. december 2018 19:07

SKAGEN: I januar 2017 blev en 20-årig mand tævet og stukket til døde i sin lejlighed i Skagen.

Efterfølgende blev fire mænd anholdt, og i januar i år blev de alle dømt for drab ved Retten i Hjørring. Tre af de tiltalte fik 12 års fængsel, mens en fjerde ifølge retten er så farlig, at han blev idømt forvaring.

Torsdag har sagen taget en uventet drejning, da Vestre Landsret har valgt at frifinde alle tiltalte for anklagen om drab. Tre af mændene kendes dog skyldig i grov vold.

Den opsigtsvækkende afgørelse skyldes, at der er stor usikkerhed om hændelsesforløbet den 16. januar 2017.

Overfaldet to gange

Sagen er nemlig den, at overfaldet fandt sted over to gange. Vestre Landsret finder det bevist, at tre af de tiltalte deltog i den første voldshandling, der fandt sted klokken cirka 19.30.

Omvendt er det uklart, hvem af de fire der cirka ti minutter senere indfandt sig i den 20-åriges bolig og fortsatte angrebet.

- Det er så usikkert, hvem der har gjort hvad, og hvornår offeret er blevet udsat for den vold, som han døde af, at retten ikke har turdet dømme nogen af dem for drab, siger anklager Lasse Krister Svensson.

– Retssamfundet i fineste karat

- Det er dybest set princippet om, at man hellere vil lade ti skyldige gå fri end at se én uskyldig dømt. Man kan sige, at det er krænkende. På den anden side er det retssamfundet i fineste karat, siger anklageren.

LÆS OGSÅ: 12 års fængsel og forvaring for drab

Under sagen har anklagemyndigheden hævdet, at motivet til volden var, at offeret havde givet ketamin til en af de tiltalte, en dengang 19-årig mand.

Ketamin bruges blandt andet til bedøvelse af dyr.

Øjeblikkeligt lammet

Da den 19-årige indtog stoffet, blev han øjeblikkeligt lammet i benene. Det udløste ifølge anklagen den voldsomme straffeaktion.

Under sagen har manden, der fik ketamin, dog selv afvist, at han ønskede at straffe den dræbte. Som den eneste er han da også endt med en total frifindelse. I byretten fik han som nævnt 12 års fængsel.

- Det er temmelig vildt, siger den nu 21-åriges forsvarer, Søren Beckermann, efter dommen.

Forsvareren vil nu kræve erstatning til sin klient, der i næsten to år sad fængslet for drab, men altså nu er frifundet i landsretten. Et erstatningskrav, som ventes af blive op mod en million kr.

– Er jeg nu en fri mand?

Den 21-årige kunne torsdag forlade Vestre Landsret i Viborg som en fri mand.

– Han var selvfølgelig meget glad, siger Søren Beckermann til NORDJYSKE.

Og tilføjer, at den 21-årige flere gange spurgte Beckermann, om det nu var sandt, at han var en fri mand og kunne gå ud af landsretten. Det vár sandt.

Omvendt sidder de tre andre fortsat fængslet, mens de venter på selve strafudmålingen. Forventningen er, at de får deres dom for grov vold på onsdag.

/ritzau/pw

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...