Gryden holdes også i kog i frikvarteret

Eleverne på Astrup Skoles tænder på deres emneuge, og flere vil gerne undvære frikvarteret

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Kværnen går i nogenlunde stilhed - melet til bagværk i jordovn, skal eleverne selv sørge for at frembringe. FOTO: HANS RAVN

ASTRUP:Hvis man længes tilbage til de gamle dage - det er som bekendt dengang alting var bedre - kan man i denne uge slå et smut omkring Astrup Skole, hvor forskellige håndværk udføres uden hjælp og brug af alskens moderne isenkram. Ta’ nu bare det hul, som eleverne har gravet i jorden. Heri har de smidt en stor sten og antændt bål ovenpå. Når Stenen er god varm, lægges dej på stenen. - Så skal der en gryde ovenpå brødet, og så skal bålet ovenpå gryden. Sådan fungerer en jordovn, forklarer Steffen Dahl Olesen, der går i 7. klasse på skolen. Og det brød, som snart skal til at bages indeholder ikke mel fra en to-kilos AMO-pakke, som er hentet nede ved den lokale købmand. - Nej, det må vi ikke, lyder det fra den kreds, der kværner løs - uden at sige det helt store ellers - for at tvinge mel ud af kornene. Uheldig med fingere Faktisk er flere af eleverne ret vilde med emneugen, så det er ikke altid - i modsætning til i dagligdagen - at der skal holdes frikvarter. Mange af de aktiviteter, der foregår, kræver at der hele tiden er gang i bålene, og derfor er der også kløvet en hel del brænde. I forgårs var det hele dog ved at blive en tand - eller rettere, en finger - for spændende for Ejner Johst Andersen. Han ramte nemlig ikke helt plet mede øksen og måtte efterfølgende en tur på skadestuen og syes med fem sting i pegefingeren. Med skoven som nabo, har skoleeleverne rig adgang til de planter og urter til bygning af suppe og te. - Vi har nogle elever, der er spejdere, som med på den, mens andre siger ”Adr”, når de ser suppe med skvalderkål og brændenælder. Men når de først får smagt det, bliver de grebet af det, siger lærer Lars Danielsen. Forældrene er velkomne til at kigge forbi i løbet af emneugen, og måske skulle de overveje at gøre det i dag ved middagstid. Der skal nemlig tilberedes oksesteg i jordovnen. Hvis altså det lykkes eleverne at få nedlagt et stykke kvæg først ...