Guide: Lær dit barn at gå alene i skole

I disse uger begynder de fleste børn igen i skole. Og måske har dit barn nået en alder, hvor det kan lære selv at gå eller cykle.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Skolestart hård for udsatte familier Foto: Scanpix/Erik Refner/arkivfoto

DANMARK:Mange elever skifter i disse dage sommerferien ud med skoleskema og morgentrafik. Og det kan være lettere angstprovokerende at slippe sit barn alene løs i asfaltjunglen.

Men træning og gentagelser er vejen frem, når børnene skal lære at være selvstændige i trafikken, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Nogle børn vil kunne gå alene, fra de er seks-syv år, men det afhænger af skolevejen. Hvor langt er der, hvor sikkert er der, og hvor længe har man gået vejen sammen?, siger Rosa Nissen.

Det er vigtigt, at man vælger en rute, hvor man skal krydse vejen færrest gange, og hvor der er mindst trafik. Og så skal man gå ruten sammen mange gange.

- Har man været vant til at gå turen sammen gennem 0. klasse, så kan det godt være, at barnet er klar til at gå selv i 1. klasse, siger hun.

Før man slipper barnet løs på fortovet, skal det selvfølgelig kunne alle de basale ting, siger Rosa Nissen.

- Man skal altid stoppe ved kantstenen og se sig for til begge sider, når man krydser en vej. Det er også godt at huske barnet på at kigge sig for i et lyskryds, selv om der er grønt, siger hun.

Når man har øvet ruten mange gange, så er det op til forældrene at vurdere, om barnet klarer sig på en betryggende måde, inden det selv får lov at gå, lyder rådet fra Rosa Nissen.

- Man begynder at gå lidt bag ved og tage nogle ture, hvor barnet får lov at vise, at det kan de her ting, man har prøvet mange gange. Husker det at stoppe op? Hvis det skal krydse en vej uden lyskryds, finder det så et sted, hvor det har overblik, og kan det vurdere, hvornår der er hul i trafikken?, siger hun.

Når skolebørn selv skal cykle, så skal der lidt mere erfaring til. Det er nemlig mere kompliceret end at gå på fortovet. Man skal kunne forudse nogle situationer og aflæse de andre trafikanter samt kunne signalere, hvad man selv vil.

- Det er noget andet på cykel. For her kan man jo være ude blandt bilisterne, hvis der ikke er cykelsti. Og der er mere fart på. Så der siger vi som tommelfingerregel, at hvis man er 10-12 år, så kan man godt cykle selv, siger projektlederen i Rådet for Sikker Trafik.

Men det hele afhænger igen af, hvor trænet barnet er i ruten.

- Hvis man nu har kørt ruten i bil i flere år, så kan man ikke bare slippe barnet afsted på cyklen. Det skal trænes på cykel, så man ser, at det får rakt armen ud, at det får stoppet i god tid, og at det holder øje med de andre i trafikken, siger Rosa Nissen.

Når ens skolebarn har nået teenageårene, så må man ikke bare læne sig tilbage som forældre. Her skal man stadig huske de unge på reglerne, da de er mere udsatte i trafikken end de helt små.

- Teenagerne har brug for at få gentaget de regler og retningslinjer, der er i trafikken, fordi de har fokus på mange andre ting i de her år, hvor der foregår meget i deres hoveder, siger projektlederen.

/ritzau/FOKUS

Træn vejen med dit barn

- I skal gå eller cykle ruten sammen mange gange.
- I skal træne i alt slags vejr, både regn, sol og i lys og mørke.
- Aftal enkle regler med barnet om, hvad det skal gøre i forskellige situationer.
- Lær barnet at lægge mobiltelefonen væk, når det er i trafikken.
- Vær selv et forbillede.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.