Guide: Sådan finder du det rigtige regntøj

Der er visse ting, du bør have for øje, inden du investerer i nyt regntøj. En ekspert i tekstiler giver dig her nogle gode råd med på vejen.

Vandsøjletryk, åndbarhed og funktionalitet.

At købe det rigtige regntøj til efterårets våde vejr kan ligne en uoverskuelig opgave, men med et par simple råd kan du navigere sikkert igennem regntøjsjunglen.

Ifølge Jørgen Baadsgaard-Jensen, der er centerchef for tekstilafdelingen i Teknologisk Institut, handler det om at vide, hvad man specifikt skal kigge efter.

Det mest essentielle ved et regnsæt er vandtætheden, siger han.

Det måles via et såkaldt vandsøjletryk, der kan defineres som den mængde vand i millimeter, som en kvadratcentimer af tøjet kan modstå. Ifølge Jørgen Baadsgaard-Jensen er det vigtigt at vælge noget regntøj med det passende vandsøjletryk.

- Selvfølgelig bliver vandtætheden bedre, når vandsøjletrykket er højere, men så koster tøjet til gengæld også det mere, og det er i virkeligheden ikke nødvendigt. Vi siger, at et vandsøjletryk på mellem 4000-5000 millimeter er nok i langt de fleste tilfælde.

- Der er mange, der gerne vil have tøj med vandsøjletryk på 10.000 eller 15.000 millimeter. Men et vandsøjletryk på 10.000 svarer til, at man kan gå ned i et vanddybde på 10 meter, uden at vandet går igennem. Det bør man have i baghovedet, for hvor tit regner det egentlig så kraftigt?, siger han.

Jørgen Baadsgaard-Jensen fortæller også, at man bør overveje, hvad man skal bruge sin regnjakke til, inden man køber den.

- Går du med en skuldertaske eller en rygsæk til dagligt, er det en god idé at tage højde for det. Så kommer der nemlig en ret stor belastning på skuldrene, og det betyder, at vandet lettere kan blive presset igennem stoffet.

- Hvis man eksempelvis også er jæger eller orienteringsløber og slider meget på sit tøj på den måde, er det en god idé at købe en jakke med et højere vandsøjletryk, siger han.

I forhold til funktionalitet er det ifølge Jørgen Baadsgaard-Jensen vigtigt, at man husker at spørge ind til produktet hos enten forhandleren eller producenten.

Gode råd til det rigtige regntøjskøb:

- Gør op med dig selv, hvad du skal bruge dit regntøj til: Bruger du det kun et par gange, kan du nøjes med et billigt sæt med et fint vandsøjletryk. Cykler du til gengæld på arbejde i det hver dag og har en rygsæk på, så køb et dyrere sæt, som har et bedre vandsøjletryk, og som kan tåle mere slid.

- Brug flere penge på jakken: Du kommer ofte til at bruge jakken mere end bukserne, så hvis du ikke ønsker at købe et sæt, så brug størstedelen af budgettet på jakken.

- Køb en jakke med god ventilation: Mange oplever, at deres regntøj bliver vådt på indersiden på grund af kondens. Køb derfor et sæt med ventilationsåbninger under armene eller på ryggen, der giver kroppen mulighed for at ånde.

- Tjek vaskeanvisningen: Spørg i butikken eller hos producenten, hvordan tøjet skal vaskes. Der skal muligvis bruges en særlig form for vaskemiddel, eller måske skal tøjet køres på et skåneprogram.

- Husk vandsøjletrykket: Regntøj med et vandsøjletryk på 4000 millimeter er vandtæt, og et højere tal vil kun i særlige tilfælde være nødvendigt. Tjek derudover, om sømmene er tapede, eller spørg ind til det i butikken.

Kilder: Danmarks Naturfredningsforening og tekstilafdelingen på Teknologisk Institut.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst