Udland

Guitaren Lucille var blueskongens livsledsager

Blueslegenden B.B. King er død. Gennem det meste af sin karriere navngav han sine guitarer. Altid Lucille.

Guitaren Lucille var blueskongens livsledsager Foto: POLFOTO/AP

Guitaren Lucille var blueskongens livsledsager Foto: POLFOTO/AP

Har man sagt B.B. King, må man også sige Lucille. I en menneskealder var det nemlig navnet på den nu afdøde blueslegendes guitarer.

Navnet opstod tilbage i 1949, hvor B.B. King optrådte på et spillested i flækken Twist i staten Arkansas. Sådan har King i hvert fald selv fortalt historien ved flere lejligheder.

Det var vinter, og det var koldt, og for at holde varmen var der på spillestedet tændt op i en tønde med brandbar væske.

Under koncerten opstod der tumult blandt publikum, og den brændende tønde endte med at vælte, hvorefter den brandbare væske løb ud over gulvet og antændte stedet.

Det lykkedes for B.B. King at redde sin elskede guitar fra flammerne, og da han fandt ud af, at slagsmålet drejede sig om en kvinde ved navn Lucille, fik guitaren det navn.

Efternavnet på Lucille må vel siges at være Gibson. For selv om B.B. King gennem karrieren har håndteret "spader" fra blandt andet både Gretsch, Fender og Silverstone, så er det Gibson-guitaren, han oftest har benyttet, navnlig modellen ES-355.

I anledningen af Kings 80-års fødselsdag lod Gibson 80 Lucille-guitarer fremstille. B.B. King selv fik den ene i fødselsdagsgave, og han benyttede den frem til 2009, hvor den blev stjålet.

Guitaren dukkede heldigvis op igen. En B.B. King-fan og guitarentusiast blev gennem en pantelåner tilbudt at købe en Lucille-guitar.

Det viste sig at være 80-års-udgaven - den var unummereret, men havde i stedet påskriften "prototype 1".

Køberen kontaktede Gibson, som efterfølgende kunne fortælle, at der ikke var tale om en hvilken som helst Lucille, men intet mindre end B.B. Kings foretrukne guitar de seneste år, og King og Lucille blev efterfølgende genforenet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.