Guldæg ved et tilfælde

HADSUND:Det var langt fra kølig beregning, der i 1980 fik det hæderkronede grovvareselskab P. P. Hedegaard i 1980 til at gå ind i æggepakkerbranchen. Tværtimod blev man nærmest tvunget ud i det eventyr, der siden har vist sig at være lidt af et guldæg for det nuværende Hedegaard A/S. - Firmaet leverede foder til en landmand, der rendte ind i økonomiske problemer. For at få nogle af sine udeståender hjem overtog man hønseri med levende høns og tilhørende æggepakkeri, og det var faktisk starten, fortæller Ivan Jørgensen. Var det af nød, så viste det sig til gengæld hurtigt, at det faktisk var en god løsning for Hedegaard. - Der gik ikke ret lang tid, før vi kunne fremvise overskud, og det har vi så gjort hvert år siden, bemærker direktøren, der selv har været med i 12 af de snart 25 år, virksomheden har eksisteret. Undervejs har man flirtet med pastaproduktion. Fra 1998 og indtil for et år siden producerede man omkring en tredjedel af den friske pasta, der blev afsat på det danske marked. Trods den store markedsandel valgte man sidste år at sælge maskinerne til den største aktør på markedet, Tholstrup Cheese A/S, der står bag det mest kendte mærke "Pastella". Nu har man så helliget sig det absolutte kerneområde: Æg og ægprodukter. - Vi kører efter jord-til-bord princippet. Vi har tilknyttet omkring 100 leverandører, som vi leverer foder til. Det er vigtigt, fordi alt, hvad hønen spiser, aflejrer sig i ægget, forklarer Ivan Jørgensen. Det giver dog ikke bare kontrol med uønsket indhold i æggene. Faktisk kan man med foderet målrette æggene til lige netop det formål, de skal bruges til. Ude hos forbrugerne ønsker man meget gule blommer. Det kan man til gengæld ikke bruge i mayonnaise-salater, hvor man ønsker så farveløse blommer som muligt. I begge tilfælde gælder det, at "tilvirkningen" af æggene begynder med foderet, inden de er lagt af hønen. Man arbejder også med at udvikle produktet, efter at det er pakket ud af skallen. For eksempel er det lykkedes at skabe æggehvider, der kan optage ekstra meget sukker. Det er nyttigt i produktionen af for eksempel marengs og flødeboller. - Æg indeholder fra naturen alle mineraler og vitaminer - undtagen C-vitamin. Men man kan trække enkelte stoffer ud og derved ændre egenskaberne, forklarer Ivan Jørgensen.