Guldkorn fra guru

Forbrugerne skal behandles som sanselige væsener

Brandingguruen Martin Lindstrøm havde tilhørernes fulde opmærksomhed. De havde da også hver især betalt mellem 1875 og 3125 kroner for at komme ind.Foto: Thomas Vinther

Brandingguruen Martin Lindstrøm havde tilhørernes fulde opmærksomhed. De havde da også hver især betalt mellem 1875 og 3125 kroner for at komme ind.Foto: Thomas Vinther

NORDJYLLAND:Vi køber syv procent mere, når vi går mod uret i et supermarked. Jo større antal brands en person har på sig, jo mere usikker er vedkommende. Og så er 85 procent af vores beslutninger i øvrigt taget på det ubevidste plan.

Disse og mange flere forskningsresultater delte brandingguruen Martin Lindstrøm ud af med rund hånd, da 300 erhvervsfolk tirsdag var samlet i Gigantium i Aalborg for at få inspiration og viden fra manden, der har brandet en vodka i Rusland, så den i løbet af bare tre år er blevet den næstmest solgte i landet.
Martin Lindstrøm er blandt andet forfatter til bogen ”Brandwashed - Tricks Companies Use to Manipulate Our Minds and Persuade Us to Buy”.

Kraftfulde lydeffekter

Ved arrangementet argumenterede han overbevisende for, at jo flere sanser forbrugeren påvirkes af, jo større er påvirkningen. Tag nu bare høresansen.

- En af de mest magtfulde og elskede lyde i hele verden, ved I hvad det er, spurgte Martin Lindstrøm og fik hele salen til at smile og småle, straks han afspillede den: Lyden af et helt lille barn, der ler.
På samme måde er lydeffekter magtfulde redskaber i branding- og reklamefolkets hænder, var guruens pointe. Coca Cola har da også patenteret lyden af en cola, der åbnes, blev tilhørerne gjort opmærksomme på.

Sult får os til at købe

Lige som den lyd kan gøre os tørstige, kan lyden af en bøf, der steger på panden, gøre os sultne.

- Og når vi er sultne, køber vi mere af alt - ikke bare mad. Fordi vi er ude på jagt, forklarede Martin Lindstrøm.
Han advarede mod at se forbrugeren som et rationelt og forudsigeligt væsen. Utallige faktorer kan spille ind på vores handlinger, og de er ikke lige nemme at gætte alle sammen. For eksempel grunden til, at vi køber syv procent mere, når vi går mod uret inde i supermarkedet.
- Det er simpelthen fordi, det er nemmere for os lige at lange ud med højre hånd, når vi skal tage varer ned fra hylden.
Bag det dagslange symposium stod erhvervsforeningen Erhverv Norddanmark, reklamebureauet Clienti og Huset Markedsføring.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.