Nordjylland

Gulerodens smag er ikke kun et spørgsmål om sort

Gulerødder kan smage forskelligt år for år.

Nogle hæver, at man får de bedste gulerødder fra Nordjylland. Andre mod syd mener, at de sønderjyske er med mere smag, mens fynboerne holder på deres rødder. Men hvad smager bedst? Ja det afgør vores smagsløg til dels, så måske er det mere interessant at spørge, hvorfor helt ens sorter af den eftertragtede grøntsag, kan smage forskelligt. Umiddelbart kunne jorden være et bud, men ikke et entydigt bud. Klima, dyrkningsteknik, vanding og sortsvalg spiller alt sammen ind på gulerodens smag. En gruppe forskere har tidligere forsøgt at finde den entydige svar, men uden held. Forskerne sammenlignede 11 sorter dyrket på to forskellige jordtyper. Jorden var enten dyndjord eller grov lerblandet sandjord. På sandjorden blev gulerødderne både vandet og gødet, mens de på dyndjorden måtte klare sig selv. Gulerødderne blev efter høst i oktober og efter fire måneder på lager ved 0-2 grader bedømt af professionelle smagsdommere. Smagstesten viste, at sorten har en afgørende betydning for en række egenskaber som smag, farve og sprødhed og det uanset, hvor guleroden er dyrket. Men da alle gulerødders gode egenskaber ikke findes i en og samme sort, kan man ikke kåre den bedste gulerod. Det afhænger af, om man for eksempel foretrækker sprødhed frem for saftighed eller bitterhed. Gulerødder dyrket på dyndjord viste sig generelt at have den bedste spisekvalitet her og nu, men efter lagring var de mere bitre og mindre hårde end gulerødder fra sandjord. En hård gulerod er ikke nødvendigvis sprød og farven fortæller ikke noget om den er særlig sød eller saftig. Gulerøddernes sødme afhænger i høj grad af tørstofindholdet i guleroden. Forsøgene er ikke er statistisk sikre. En gulerod der er sød det ene år, behøver ikke være lige så sød det næste. Det afhænger lidt af vejr og vind. De sorter der blev afprøvet fremgår nedenfor, og så kan du jo selv smage, om de bedste i virkeligheden ikke netop er de, du selv har dyrket. Sorterne 'Bolero' F1 : Er sprød og hård med kraftig gulerodslugt. Smagen er på en gang både sød og bitter med en bitter eftersmag. 'Fancy' F1: En lys og meget sprød sort. 'Mango' F1: Som en gennemsnitsgulerod. 'Major' F1 : Mørk og hård og kun lidt sprød og saftig med en nøddeagtig smag. 'Narmada' F1: Lys sort, som er meget transparent, saftig og sprød. 'Navarre' F1 Meget transparent, meget sprød, men også meget bitter i smag og eftersmag. 'Nelson'F1: Mørk, lugter kun lidt af gulerod, er ikke hård men meget saftig, men også meget bitter især i eftersmag. 'Newmarket' F1: Meget sprød med en sød og frugtagtig smag . 'Riga' F1: Lys, transparent og meget sprød. 'Turbo'F1 Mørk . Lugter ikke af gulerod er ikke hård eller sprød, men nøddeagtig i smagen