Gulerødder forebygger tarmkræft

KØBENHAVN:Engang troede eksperterne, at det var betakaroten i gulerødderne, som havde en gavnlig effekt mod kræft. Nu viser dansk forskning, at det er plantestoffet falcarinol, som kan forebygge tarmkræft. Også selleri, persille og pastinak indeholder falcarinol. Det er cand.scient., ph.d. Morten Kobæk Larsen på Biomedicinsk Laboratorium på Syddansk Universitet, som efter forsøg på rotter har fundet ud af, at stoffet har en forebyggende effekt. - Opdagelsen giver mulighed for, at vi konkret kan vejlede i, hvilke grøntsager man kan spise for at forebygge kræft. Med mere forskning håber vi at kunne give nogle mere præcise anbefalinger af, hvor mange gulerødder man skal spise dagligt, siger Morten Kobæk Larsen. Hans forskning er foregået i samarbejde med Danmarks Jordbrugsforskning, hvor man de kommende år vil forsøge at dyrke gulerødder med et højere indhold af falcarinol. Tilbage er også at finde ud af, hvad der sker med gulerødderne, hvis de koges eller fryses. - Vi ved, at effekten er størst, hvis man spiser gulerødderne rå. Vi ved også, at stoffet er meget følsomt over for lys og varme og derfor ødelægger kogning sandsynligvis effekten. Derimod ser det ud til, at stoffet bevares ved frysning, så vi formoder, at også frosne gulerødder har en effekt, siger Morten Kobæk Larsen. Forskerne håber at skaffe penge til forskning, der kan fastslå, om gulerødder også kan modvirke kræft, som er i udbrud. Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry. /ritzau/