Skolevæsen

Gulerødder og grovbrød slår toast og cocio ud på skolen

Ny og sundere kantineordning tegner til at blive en succes

HIRTSHALS:Mandag var dagen, da Hirtshals Skoles kantine indførte en ny madordning. Sammen med Sund By Hirtshals og Centralkøkkenet på Lynggården har skolebestyrelsen valgt at satse sundt fremfor for, at kantinen skal give overskud. - Nu skal det bare lige løbe rundt, siger skolebestyrelsesformand Lene Lynggard, inden hun bliver overfaldet af sultne skoleelever, der vil købe madbilletter. Burgere og toast er ikke længere på spisesedlen, ligesom sodavand og cacaomælk er yt. I stedet satses der på kantinedrift i tre daglig doser. Eleverne kan for en flad femmer hver dag få et gedigent morgenmåltid inden skolestart klokken otte. Der er tale om et tag-selv bord med havregryn, cornflakes, brød med tilbehør, te og mælk. Og eleverne må tage flere gange. Kantinen har desuden et formiddagstilbud mellem 9.30 og 10. Her kan man ligeledes for en femmer få en pose med et stykke brød og et stykke frugt. I det store spisefrikvarter fra kl. 11.30 til 12 er det så forkosttid. Her er de fede fastfood-tilbud afløst af en lun ret, masser af salat, brød og pålæg samt mælk og juice af forskellig slags. 10 kr. giver elever op til 6. klasse for et sådant herremåltid.15 kr. koster en frokost for de største. Fire friske damer i kantinekøkkenet sørger for, at der hele tiden er, hvad der skal være på tag-selv bordet. Og den nye ordning ser ud til at fænge hos skolens elever. Over 100 poser med brød og fugt blev delt ud i formiddagspausen, og der blev også taget godt fra ved morgenmåltidet. Her ved frokost er der optræk til kaos, men tag-selv bordets mange tilbud og elevernes køkultur får dog stormløbet til at forløbe glidende. Og det er ikke kun de små og mellemgruppen, der benytter sig af tilbudet. Også en flok store elever fra 10 y finder, at initiativet er så godt, at det i hvert fald skal prøves. - Vi plejer at købe pølsebrød hos bageren. Det her er både billigere og bedre, siger Anders Normann. - Lidt salat er godt en gang imellem, føjer Martin Eriksen til, mens han lystigt gnasker på en rå gulerod. Og de er vældig tilfredse med dagens lune ret som er oksehorn. - Det smager rigtig godt, konstaterer Martin Eriksen. Og ifølge madplanen er der stor afveksling i, hvad den lune ret består af - i hvert fald den første uge. Tirsdag er der deller og kartoffelsalat på menuen, onsdag bliver det kylling, salat og flutes, torsdag er fiskedag med brasede kartofler til og fredag er der tomatsuppe. - Det er forløbet over forventning her den første dag, siger skoleinspektør Lars E. Christiansen, der selv tager imod de spisebilletter, eleverne har købt. I et brev til skolens forældre oplyser han, at frem til sommerferien kører man ordningen som forsøg. - Noget kan ændres, byttes om og der vil uundgåeligt være en svipser i ny næ, men hav tålmodighed, opfordrer han forældrene. Af administrative grunde håber skolen, at eleverne og deres forældre vil købe madbilletter til en uge ad gangen. Derfor vil madbilletter, der købes ved indgangen også blive to kroner dyrere pr. dag. Premieredagen tyder imidlertid på, at den nye kantineordning på Hirtshals Skole bliver en succes.