Danmark

Gymnasier går til kamp mod kopi-opgaver

Nu er det slut med at låne storebrors gamle opgaver eller hente en dansk stil på nettet for gymnasieeleverne.

Gymnasier går til kamp mod kopi-opgaver

I flere år har flittige gymnasielever kunnet dele deres opgaver på internettet til glæde for andre knap så hårdtarbejdende elever.

Men nu svarer gymnasierne igen overfor den fusk, som de kun alt for sjældent opdager.

- Der har i lang tid været et stort ønske fra gymnasierne om at kontrollere elevernes afleveringer bedre, og den får de nu, siger Martin Holbøll, direktør i firmaet Macom, som styrer gymnasieskolernes administrationssystem.

Gymnasierne får således nu et computerprogram, der kan genkende tidligere afleverede opgaver i alle gymnasiefag over hele landet.

- Det er jo flere millioner opgaver. Programmet gør det stort set umuligt at genbruge tidligere opgaver fra andre gymnasieelever, siger Martin Andreas Beck til Ritzau.

Det er specialestuderende ved DTU, som står bag programmet. Det ligger allerede nu på Gymnasieskolernes administrationssystem. Og Martin Kolbøll ser mange muligheder i plagiatkontrollen.

- Det gode ved programmet er, at det også giver os en masse muligheder for at lære noget om de elever, som vælger at snyde, og hvorfor de gør det, siger Martin Kolbøll.

Foreløbige test af systemet viser nemlig, at det ikke kun er arketypen af en doven studerende som vælger at snyde, når opgaverne skal afleveres.

- I nogle tilfælde ser vi, at det simpelthen er afmagt over ikke at kunne løse opgaven, som får de studerende til at vælge at aflevere en anden opgave end sin egen, siger Martin Kolbøll.

Ved at kigge på cpr-nummer, karakterer og fravær for de elever som snyder, får lærerne nemlig et bedre billede af eleven, og hvorfor vedkommende valgte at bruge ulovlige metoder.

Tidligere har eksempler fra gymnasier i Kolding og Esbjerg vist, at tjek for plagiat virker præventivt på eleverne, og får færre til at forsøge sig med ulovlige metoder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.