Gymnasium klar til svær fremtid

Thea Juhl Larsen blev den første elev på Fjerritslev Gymnasium, der flyttede ind på Fjerritslev College - rektor Bjarne Edelskov Nielsen håber at nå op omkring 8-10 stykker med tiden. Foto: Matthew Burnett

Thea Juhl Larsen blev den første elev på Fjerritslev Gymnasium, der flyttede ind på Fjerritslev College - rektor Bjarne Edelskov Nielsen håber at nå op omkring 8-10 stykker med tiden. Foto: Matthew Burnett

Thea Juhl Larsen blev den første beboer på Fjerritslev College. Dermed har hun både skåret sin daglige transporttid ned med mere end to timer - og taget hul på et initiativ, der skal være med til at fremtidssikre Fjerritslev Gymnasium.

Demografien de næste 10-15 år peger nemlig i den forkerte retning for det lille gymnasium: Der bliver færre unge i det primære optageområde. På den anden side bliver der meget lang til en ungdomsuddannelse, hvis gymnasiet forsvinder.

Udsigterne har gennem flere år fået skolen til at tænke kreativt. Det oprindelige almene gymnasium er suppleret med såvel hf som handelsgymnasium, ligesom gymnasiet huser et 10. klassescenter.

Også en adventurelinje med fokus på mountainbike-kørsel i egnens store naturområder skal gøre skolen mere attraktiv, og det seneste bud hedder altså Fjerritslev College. Inspirationen har rektor Bjarne Edelskov Nielsen ikke mindst fået fra efterskolerne:

- Vi har et miljø, der på mange måder minder om en efterskole - med 400 elever både rummelig og overskuelig, hvor alle næsten kender alle. Vi vil også gerne tiltrække elever fra hele kongeriget, og det kræver muligheder for at de kan bo her.

500 meter væk

De muligheder fandt gymnasiet på Idrætscenter Jammerbugt 500 meter væk. Idrætscentret rummer et stort vandrerhjem, og centerinspektør Torben Larsen bakker planerne op:

- Vi vil gerne være med til at sætte gang i Fjerritslev College. At bruge vores værelser er en god og billig måde at gøre det på.

Thea Juhl Larsen råder over et værelse, der som vandrerhjem har plads til fire personer. Som college har hun det for sig selv, men akkurat som på en efterskole vil der være weekender, hvor hun skal tage hjem: i hendes tilfælde til Vindblæs. Det vil typisk ske i de perioder forår og sensommer/efterår, hvor vandrerhjemmet ofte er helt fyldt op.

En decideret kostskole indgår ikke i planerne, men Bjarne Edelskov Nielsen vil gerne op på måske otte-ti elever på Fjerritslev College. De kan spise morgenmad og frokost på skolen, mens aftensmad er på egen foranstaltning - vandrerhjemmet har et stort køkken.

Hvis ideen slår an, kan Torben Larsen forestille sig et kollegium med måske 10 værelser. Ikke i det nuværende vandrerhjem, men som en del af den udvidelse med en ekstra hal, idrætscentret håber at kunne gennemføre.

Thea Juhl Larsen flyttede ind i forrige uge. Før da brugte hun to timer, ofte mere, på turen i busser. Nu tager det fem minutter til fods:

- Jeg har fået meget mere tid til daglig. Samtidig ser jeg det som et mellemtrin, hvis jeg skal flytte til Aalborg for at tage en uddannelse. Jeg står på egne ben, men der er stadig faste rammer.

Ensomt bliver det ikke, selvom hun er eneste elev på Fjerritslev College. For vandrerhjemmet har gæster hver dag, og receptionen i idrætscentret er åbent til ud på aftenen.

Noget succeskriterium i form af et bestemt antal elever sætter Bjarne Edelskov Nielsen ikke:

- Det skal have lov at blive løbet i gang. Alt, hvad der skaber liv i byen, er en succes.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.