Gyseligt teenagegys

De lurer på naboen for at finde ud af, om han er seriemorder. Fra venstre er det Ashley (Sarah Roemer) og Kale (Shia LaBeouf) i denne gyselige affære.

De lurer på naboen for at finde ud af, om han er seriemorder. Fra venstre er det Ashley (Sarah Roemer) og Kale (Shia LaBeouf) i denne gyselige affære.

FILM ”Disturbia” # # ¤ ¤ ¤ ¤ Hvad ville du give dig til, hvis du fik tre måneders husarrest med en elektronisk fodlænke? Lure på, hvad naboerne laver ... selvfølgelig! Kale (Shia LaBeouf) er endnu ikke fyldt 18 år og mistede for et års tid siden sin far i en dramatisk trafikulykke. an er endnu ikke kommet sig over tabet, er voldsom og opfarende, og efter tre mindre overfald har han nu fået fodlænke på. Efter at have prøvet at slå tiden ihjel med slam-tv og kvæst, mos og myrd-spil på pc’en begynder han at belure naboerne i det pæne forstadskvarter, hvor han bor. Første offer er den nydelige, blonde og nyindflyttede teenagesild Ashley (Sarah Roemer), men hun afslører hurtigt sin beundrer. Hvad skal vi så få tiden til at gå med? Jo, en ung kvinde er forsvundet, måske myrdet og i forbindelse med hendes forsvinden efterlyser politiet en blå Ford Mustang med en bule i højre kølerside. Sådan én har naboen, den pæne og stilfærdige Mr. Turner (David Morse), og sammen begynder de to unge en intens overvågning af manden samtidigt med, at småforelskelsen mellem dem begynder at spire. Det er en underlig forvirret og rodet historie, der er rigtig længe om at beslutte sig for, hvad den vil. Altså være enten morsom teenagekomedie om en mut og tvær ung mand i krise eller en effektiv, gysende thriller. Filmen bruger rigtig god tid - faktisk alt for meget - på at komme i gang og få fortalt om Kale, hans problemer og hans frustration over at være indespærret. Efter en god times tid begynder den så at skifte spor og satser så alt på gyset. Og den bliver da også pænt uhyggelig og splatteragtig til sidst. Problemet er mest, at de to vidt forskellige afsnit - teenagefjolleriet og myrekrybsdelen - ikke hænger ordentligt sammen. Shia LaBeouf gør det såmænd ganske nydelig - både som testosteronhørmende ungt menneske og som desperat kæmpende seriemorderafslører, men nogen rigtig vellykket film er det ikke. Lidt kikset og næsten for overvældende i sin virkemidler, da vi for alvor skal til at gyse dernede i biografmørket. Må vi bede om og håbe på, at de ikke laver en to’er Bent Stenbakken bent.stenbakken@nordjyske.dk @Brød.9.note: { ”Disturbia” USA, 2006 Instr.:D.J. Caruso. En time, 45 min. Till. o. 15 år. Danmarkspremiere.