Gyservalg: Britisk partilederdebat ender uden klar vinder

Indvandrere og økonomi splitter britiske partiledere. Forskellige målinger peger på forskellige debatvindere.

De britiske partiers ledere var klar til kamp, da de torsdag aften stødte sammen i den første partilederdebat forud for parlamentsvalget i Storbritannien 7. maj.

En række emner fik politikerne til at gå i kødet på hinanden. Særligt stødte lederne sammen i diskussioner om økonomi, sundhedsvæsnet, indvandrere og unge, skriver Sky News.

Der var dog ingen klar vinder af tv-debatten. Flere målinger foretaget umiddelbart efter peger på forskellige partiledere som diskussionernes sejrherre.

I en måling foretaget for Comres/ITV Poll står det ifølge Reuters lige mellem Storbritanniens nuværende premierminister, David Cameron, oppositionspartiet Labours formand, Ed Miliband, og Nigel Farage fra det EU- og indvandrerkritiske Ukip.

Samme måling fastslår dog samtidig, at David Cameron blandt de adspurgte anses for at være den mest kompetente leder af landet.

En anden måling fra Guardian/ICM Poll viser, at 25 procent af de adspurgte vælgere peger på Ed Miliband som debatvinder akkurat foran David Cameron, som 24 procent hælder til.

Det britiske valg spås at blive et gyservalg, da hverken Det Konservative Parti eller Labour formentlig vil kunne danne regering uden støtte fra et eller flere andre partier.

Det er især stor spænding om, hvor godt et valg United Kingdom Independence Party, Ukip, får.

Partiet havde et godt år i 2014, hvor det blev det største britiske parti i Europa-Parlamentet og fik to pladser i det britiske parlament.

Begge de to medlemmer af Underhuset var i forvejen valgt ind for det konservative regeringsparti, men hoppede af og sluttede sig til Ukip og blev siden genvalgt.

Derudover bliver det også afgørende, hvor godt det skotske uafhængighedsparti, SNP, og Liberaldemokraterne klarer sig.

I en måling foretaget for YouGov forud for debatten står David Cameron dog stærkere, end han og det konservative parti har gjort i årevis. Målingen, der bringes af avisen The Sun, viser en opbakning til premierministerens parti på 37 procent.

Det er den største vælgertilslutning siden marts 2012.

Ed Milibands Labour får opbakning fra 35 procent af de adspurgte.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.