Danmark

Gyservalg: Rød og blå blok står næsten lige

Ny meningsmåling spår dødt løb mellem blokkene

Partiledern til debat hos TV2 forleden. Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S). Foto: Scanpix

Partiledern til debat hos TV2 forleden. Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S). Foto: Scanpix

DANMARK:Socialdemokraternes valgmaskine kører som smurt, hvis man skal tro udfaldet af en meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Her opnår statsminister Helle Thorning-Schmidts parti den største tilslutning i en Voxmeter-måling siden valget i 2011. Og ikke nok med det. Den røde blok går også samlet set frem og er nu tæt på at lukke hullet til blå blok.

S bliver landets største

Socialdemokraterne står til at blive landets største parti med en opbakning fra 26,6 procent af vælgerne, mens i alt 49,4 procent af vælgerne ville stemme på et parti i rød blok.

Ved valget i 2011 fik Socialdemokraterne 24,8 procent af stemmerne.

Blå blok fastholder i målingen sit flertal med 50,5 procent af vælgerskarens opbakning.

Målt på mandater bliver det vekslet til 90 sæder i folketinget til blå blok og 85 til den nuværende SR-regering og dens støttepartier.

Målingen er foretaget blandt 1047 repræsentativt udvalgte personer over 18 år i perioden 27. maj til 29. maj. Det var netop 27. maj, Helle Thorning-Schmidt udskrev folketingsvalg.

Dårlig måling for V

I Voxmeter-sammenhæng er der tale om den dårligste måling for Venstre siden umiddelbart efter Lars Løkke Rasmussens såkaldte tøjkrise, hvor partiformanden var tæt på at blive afsat på et hovedbestyrelsesmøde 3. juni sidste år.

Venstre står til 20,1 procent af stemmerne - blot 0,1 procentpoint mere end i målingen i juni og langt fra resultatet ved seneste valg, hvor 26,7 procent stemte på Venstre.

De 6,5 procentpoint, der adskiller Socialdemokraterne og Venstre, er samtidig det største forspring til regeringspartiet i en Voxmeter-måling i indeværende valgperiode.

Stemmer kan gå til spilde

Det hører med til historien, at det procentvise døde løb mellem rød og blå blok blandt andet skyldes, at 1,8 procent vil stemme på Alternativet. Kommer det nye parti ikke over spærregrænsen på to procent, vil de stemmer gå til spilde.

0,5 procent støtter Kristendemokraterne, der peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

I den resterende del af blå blok får De Konservative 3,4 procents opbakning, Liberal Alliance 8,1 procent og Dansk Folkeparti 18,4 procent.

I rød blok står De Radikale til 6,1 procent af stemmerne, mens SF og Enhedslisten får henholdsvis 6,9 og 8,0 procents opbakning.

Den maksimale usikkerhed i målingen er 2,7 procentpoint.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.