Udland

Håb om fred: Sudans præsident besøger Sydsudan

Sudans præsident vil på fredag aflægge Sydsudan et besøg. Håbet er at dæmpe spændingerne landene imellem.

Håb om fred: Sudans præsident besøger Sydsudan

Sudans præsident, Omar al-Bashir, vil fredag besøge Sydsudan med håbet om, at det vil mindske spændingerne mellem de to naboer, som har kæmpet mange hårde og blodige kampe langs deres fælles grænse.

- Det er bekræftet, at præsident Bashir vil besøge Juba denne fredag, siger Emad Sayed Afmed, præsidentens pressesekretær, til nyhedsbureauet AFP.

Han kommer ikke med yderligere detaljer om besøget, der vil være Bashirs første, siden Sydsudan skrev under på sin uafhængighedserklæring 9. juli 2011, hvor han var til stede ved ceremonien.

I starten af april meddelte Omar al-Bashir, at han ville frigive alle politiske fanger i landet. Dette var angiveligt ligeledes med henblik på at tø det kolde forhold til Sydsudan lidt op.

Siden Sydsudan løsrev sig fra Sudan, har forholdet mellem de to lande været anstrengt, idet flere vigtige stridspunkter ikke blev løst ved delingen.

Blandt andet stod tvister om grænsedragninger og spørgsmålet om fordelingen af olieindtægter uløst hen. Sydsudan producerer 350.000 tønder olie om dagen.

De to lande har i lang tid forhandlet om de mange uafklarede spørgsmål i Addis Abeba i Etiopien med Den Afrikanske Union som mægler, og i sidste måned blev de stridende parter endelig enige om en detaljeret tidsplan, der skal forbedre forholdet.

Den anspændte situation naboerne imellem går langt tilbage.

Sydsudanske oprørere kæmpede i over to årtier mod regeringen i det overvejende muslimske, arabisktalende nordlige Sudan, indtil den blodige borgerkrig blev afsluttet i 2005.

Omkring to millioner mennesker blev dræbt i borgerkrigen mellem nord og syd, der blandt andet handlede om ideologi, etnicitet, religion og olie.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.