Håndbrygget øl forkælede smagsløg

Danske Ølentusiaster inviterede til ølsmagning på Sysseltinget i weekenden

HJØRRING:For år tilbage var det kun vin, som folk gik op i. Det har ændret sig. Nu er interessen i ligeså stort mål svinget til øl. Både købeøl og det man brygger selv. Foreningen De danske Ølentusiaster har på landsplan 10.500 medlemmer, hvoraf de 150 findes i den meget aktive lokalforening i Hjørring. Lokalafdelingen indkaldte i weekenden til håndbryggermesse på Sysseltinget for at præsentere "hjemmeavlet" øl. Folk strømmede til for at smage blandt andet Skagen Bryggerlaugs "Shotgun" eller hvad med en "Egtvedpigeøl" som Fritz Müller fra Aalborg Håndbryggerlaug havde fremtryllet. Øllen med det historiske navn indeholder samme ingredienser, som man ved var i den øl, som Egtvedpigen fik med i graven. - Jeg synes, at det smager af øl, men på grund af den store mængde tranebær og honning, smager det ikke som almindeligt øl, siger Fritz Müller. Øllen har en syrligt/frisk smag. Ved samme stand står Thorkild Nielsen ved flasker med sin hjemmeavlede øl med det specielle navn "Tranquebar-Tudse". Øh?? Thorkild Nielsen smiler bredt. - Jeg bor på Tudsborgvej og øllen er en fortolkning af den engelske kolonitidsøl Indian Pale Ale. Da vi er på de kanter, måtte jeg jo opkalde øllen efter en af de danske kolonier i Indien: Trankebar, siger Thorkild Nielsen. Han har brygget øl siden slutningen af 60erne, men som mange andre er han nu begyndt at håndbrygge i stedet for at hjemmebrygge. Hjemmebryg foregår med ekstrakt, mens håndbryg er efter den såkaldte "all-grain" metode, hvor man kun bruger malt, humle, gær og vand. All-grain brygningen kunne man se i aktion på håndbryggermessen. - Jo simplere øl, jo mere sikker er man på at få god øl, siger Torben Lund fra Hvam ved Viborg, som både er håndbrygger og sælger af brygudstyr under eget mærke Lundteknik.dk. Fra starten lørdag begyndte han på fremstillingen af 25 liter øl. På et bord stillede han brygkarret op, hældte malten i det opvarmede vand - omkring 65 grader - så mæskningen kunne gå i gang og sukkerstofferne blive trukket ud. Mange var forbi for at snuse til processen. Lokalformand Kent Jørgensen blev endnu mere ølentusiastisk af det fine fremmøde. - Der er interesse både for håndbrygningen og for smagsprøverne, lød det med tilfredshed fra formanden.