Udland

Hård hund og loyal partisoldat

Hu Jintaos vej til toppen blev grundlagt af hård kurs mod demonstranter og loyalitet til kommunistpartiet.

Hård hund og loyal partisoldat

Det har sat Danmark på den anden ende, at den kinesiske præsident kommer på besøg.

Det er fordi, at Hu Jintao er en af de mest indflydelsesrige personer i verden, men det var ikke meget, verden vidste om Hu, da han blev valgt til præsident af Folkekongressen i marts 2003.

Den kinesiske præsident har ry for at være meget lukket i forhold til pressen. I de snart ti år han har været præsident, har han ikke stillet op til et personligt interview en eneste gang.

Han er 69 år gammel og blev født i Anhui-provinsen i 1942, ifølge hans officielle biografi. Ud af en tehandler-familie mistede han som syvårig sin mor og voksede derfor op hos sin tante.

Han har en søn og en datter og er gift med en tidligere medstuderende.

Siden 1964 har han været et engageret medlem af kommunistpartiet, men oprindelig er han uddannet ingeniør i vandteknologi fra det ansete Qinghua-universitet.

Hans politiske karriere tog fart i slutningen af 70'erne. I 80'erne var han partileder i den fattige Guizhou-provins og Tibet, hvor han stod for en hård kurs mod demonstranter, der krævede uafhængighed. Her tjente han sine sporer i partiet.

Hans loyalitet og lydighed over for partiet menes at have bidraget til hans vej mod præsidentembedet.

Kampen mod korruption har Hu Jintao gjort til sin mærkesag. Han har lovet at fremme god regeringsførelse og advaret om, at selve socialismen er på spil.

Han har blankt afvist vestligt-inspirerede politiske reformer og advaret om, at de vil lede Kina ned ad en blindgyde.

Det er ikke meget offentligheden ved om det private menneske, men Hu Jintao siges at være glad for dans og bordtennis og er blevet beskrevet som en tilbageholdende og intelligent mand.

/ritzau/