Hård kamp mod ventetider

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Flemming Møller Mortensen (S), sundhedsordfører: - Der skal laves ordentlige aftaler med de private hospitaler.

Fra alle landets regioner er meldingen, at man er på rette vej i forhold til ventetider på at få stillet diagnose og på at blive opereret. Men både regionspolitikere og folketingsmedlemmer må dog erkende, at de offentlige sygehuse ikke kan leve op til de patientgarantier, der trådte i kraft 1. oktober.

Den ny bestemmelse sikrer patienter, at de - hvis de kræver det - kan få stillet en diagnose inden for en måned, og derefter har de også krav på at komme under behandling inden for en måned.

Den seneste sammenligning, som organisationen Danske Regioner har lavet af ventetider, er fra foråret. Den viser, at her var der i Nordjylland i gennemsnit en ventetid på planlagte operationer på 65 dage, hvor landsgennemsnittet var 46 dage. Kun i 58 procent af tilfældene fik patienter inden for en måned lavet en såkaldt udredning, hvor der blev stillet en diagnose.

Har 2017-mål

Siden har man i Region Nordjylland nøje fulgt udviklingen. I sidste måned blev udredningsgarantien i Nordjylland opfyldt i omkring 60 procent af tilfældene, mens ventetiden på operationer i gennemsnit var 61 dage. For 2017 er målet, at 75 procent af patienterne skal udredes inden en måned, og ventetiden skal i gennemsnit ned omkring 50 dage.

- Vi ved, at det er utrolig vigtigt for patienterne at blive udredt og behandlet hurtigt. I mange tilfælde afhænger resultatet i sidste ende af, hvor hurtigt man kommer i behandling. Derfor er det ikke godt nok, som det er nu. Tallene viser, at det er nødvendigt, at der bliver rettet op, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter, en paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger i Danmark.

- Det er ikke tilfredsstillende, at de offentlige sygehuse ikke fuldt ud kan opfylde garantierne. Når vi stemte for lovforslaget, så var det fordi, at det var en kombination af, at man hurtigere skulle finde ud af, hvad patienten fejler, og at behandlingen skulle i gang så hurtigt som muligt. Men holdningen i Socialdemokratiet er stadig, at opdelingen, hvor noget skal behandles inden for 30 dage, mens andet kan vente længere, er den rigtige. Efter vores opfattelse er det sådan, at vi skal bruge vores ressourcer, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Aftaler med private

Regionsrådsformand Ulla Astman (S), der også er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, ærgrer sig over, at de nordjyske sygehuse ikke i fuldt omfang kan leve op til de ny garantier.

- Men så er det vigtigt, at garantierne - hvis patienterne ønsker det - kan opfyldes andre steder. Derfor er det afgørende med nogle samarbejdsaftaler, mener Ulla Astman.

Samarbejdsaftalerne kan være i forhold til hospitaler i andre regioner, men det kan også være privathospitaler og privatklinikker. Til det, at garantierne måske kan give en øget tilstrømning til privathospitaler, siger Flemming Møller Mortesen:

- Vi har som sådan ikke noget imod privathospitaler. Men der skal laves nogle ordentlige aftaler, så de ikke bliver overbetalt, og de skal heller ikke stjæle personalet fra de offentlige sygehuse.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.