Udland

Hård kurs mod islamister kan udløse angreb i Bangladesh

Angreb mod civile i Bangladesh er eskaleret. Men det er ikke nyt, at islamister plager landet, siger forsker.

Fredagens angreb, der kostede 20 udlændinge livet på en café i Bangladesh, ser ud til at være endnu et i det seneste års bølge af barbariske overfald. Radikale muslimer hævder igen at stå bag, efter at de tidligere har slået til mod blandt andre homoseksuelle, hinduer og kristne.

De umotiverede angreb er blevet flere og kan tolkes som et svar på, at myndighederne i det sydøstasiatiske land har taget et retsopgør med islamistiske grupper.

Det vurderer seniorforsker Stig Toft Madsen fra Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

- Mord i flæng på repræsentanter for forskellige grupper kan man se som en reaktion på, at staten har ført en hård kurs og taget et historisk opgør med forskellige islamistiske grupperinger, siger Stig Toft Madsen.

- Regeringen har taget et opgør med forbrydelser, som islamiske organisationer har begået årtier tilbage i Bangladesh, siger han.

Senest er 26 personer tidligt lørdag blevet dræbt på en café i hovedstaden Dhaka, og Islamisk Stat har taget skylden for angrebet. Seks af de dræbte var gidseltagere.

I en række tidligere tilfælde har ekstremister overfaldet enkeltpersoner.

- Det er ikke nyt, at islamister har forbindelser ind i landet. Og det er heller ikke nyt, at folk i Bangladesh lader sig rekruttere ind i de islamiske netværk, siger Stig Toft Madsen.

Han understreger, at der også år tilbage har været islamistiske angreb i Bangladesh.

- Men de angreb, hvor folk bliver hakket til døde med macheter, er et nyt fænomen og er voldsomt eskaleret, siger Stig Toft Madsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.