Udland

Hårde kampe er opstået rundt om Damaskus

Regeringsstyrker og oprørere kæmper i Syrien, mens nedskydning af tyrkisk fly belaster forholdet til Nato.

Hårde kampe er opstået rundt om Damaskus

Væbnede sammenstød mellem regeringsstyrker og oprørere ryster tirsdag forstæderne omkring den syriske hovedstad Damaskus. Aktivister betegner kampene som de hårdeste siden begyndelsen af oprøret mod præsident Bashar al-Assad for 15 måneder siden.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at sikkerhedsstyrker og pansrede køretøjer stormede nabolaget Barzeh, der er højborg for oppositionskræfter i hovedstaden. Byen gav også genlyd af skud med kraftige våben.

Oprøret mod Assads styre er taget til i styrke i forbindelse med hærens hårdhændede fremfærd. Nu tales der om regelmæssige kampe i Damaskus, der hidtil har været betragtet som en bastion for Assads tilhængere.

Det britisk baserede menneskerettighedsobservatorium har et netværk af aktivister på kryds og tværs af Syrien. De oplyser, at eksplosioner har givet ekko i forstæderne Dumar og Qudsiya tirsdag.

Samtidig mødes Nato på opfordring af Tyrkiet som følge af Syriens nedskydning af et tyrkisk kampfly fredag. Mødet, der begyndte klokken 10.00, har generalsekretær Anders Fogh Rasmussen for bordenden.

Syrien har beklaget nedskydningen, men siger samtidig, at der var tale om selvforsvar, fordi flyet var inde i syrisk luftrum.

Det er kun anden gang i Natos 63-årige historie, at landene er indkaldt under artikel fire, som slår fast, at ethvert medlemsland kan kræve at få taget en sag op, hvis landet føler, at dets "territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed" er blevet truet.

Der ventes ikke nogen afgørelse i forbindelse med mødet, hvor Tyrkiet over for sine allierede agter at fremlægge sit syn på omstændighederne, der førte til nedskydningen af det tyrkiske Phantom 4-fly fredag, oplyser en diplomatisk kilde.

/ritzau/AFP