Hækkerup åbner for asyl til afghanske tolke

Forsvarsministeren åbner nu for at give asyl til lokale afghanske tolke, der har arbejdet for danske styrker.

Hækkerup åbner for asyl til afghanske tolke

Det kan godt komme på tale af give asyl til op mod otte afghanske tolke, der har arbejdet for de danske styrker i Afghanistan.

Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) på et hastesamråd om tolke-sagen i Folketingets Forsvarsudvalg tirsdag.

De otte tolke er alle fra Helmand-provinsen, og de vurderes at være i særlig risiko for at blive udsat for repressalier på grund af deres engagement for Nato og de udsendte danske soldater.

- Det, der er grund til at gøre i forhold til de otte (tolke, red.), er at tage stilling til dem relativt hurtigt, siger forsvarsministeren.

- Og det kan da godt være, at asyl er det rigtige svar. Det er bare ikke sikkert, at det er det. Det må bero på en individuel vurdering af det, siger Nick Hækkerup.

- Når jeg særlig henviser til de otte, er det fordi, at der er et særligt trusselsniveau i forhold til dem. For vi har kilder, der indikerer, at de lokalt ansatte er i yderligere fare, lyder det fra forsvarsministeren.

Nick Hækkerup vil ikke komme ind på, hvilken form for mulig støtte der kan komme på tale i forhold til tolkene.

Op til samrådet har Forsvarskommandoen fremlagt en redegørelse om de lokalt ansatte tolke hos de danske styrker.

Redegørelsen viser, at der i alt er brugt 195 afghanske tolke, hvoraf de otte altså bor i Helmand-provinsen, hvor de danske styrker opererer.

Hækkerup har tidligere sagt til TV2, at forsvaret ikke har anvendt lokale tolke fra Helmand. Det tal blev senere præciseret til syv, og nu er det så oppe på otte.

Tolke-sagen har flere gange bragt forsvarsministeren i vanskeligheder på Christiansborg, og han har ad to omgange skullet beklage, at han har givet forkerte eller upræcise oplysninger i sagen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.