Hækkerup i samråd: Domstole kunne have fortsat som normalt

Justitsminister skal torsdag forklare, hvem der besluttede at lukke ned for domstole under nedlukningen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er torsdag i åbent samråd om lukning og genåbning af domstolene under coronakrisen. Det er retsordfører Kristian Hegaard (R), som har indkaldt justitsministeren i samråd.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er torsdag i åbent samråd om lukning og genåbning af domstolene under coronakrisen. Det er retsordfører Kristian Hegaard (R), som har indkaldt justitsministeren i samråd.

KØBENHAVN:I midten af marts lukkede domstolene ned sammen med det øvrige offentlige Danmark grundet coronavirusset. De genåbnede 27. april.

Men justitsminister Nick Hækkerup (S) fastslår på et samråd torsdag om nedlukning og genåbning af domstolene under coronakrisen, at "domstolene kunne have valgt at fortsætte den normale drift uanset Justitsministeriets opfordringer".

Hækkerup siger, at Justitsministeriet opfordrede Domstolsstyrelsen til at følge de retningslinjer, som regeringen lagde for håndteringen af coronavirusset.

- Pointen er, at domstolene har haft et frit valg - mere kompliceret er det sådan set ikke. Mere kompliceret var det heller ikke i marts, siger Hækkerup.

Det er De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, der har kaldt justitsministeren i samråd og bedt ham forklare, hvem der traf beslutningen om domstolenes nedlukning.

Justitsministeriet og direktøren for Domstolsstyrelsen, Kristian Hertz, har tidligere afvist, at det var regeringen, der lukkede domstolene og afgjorde tidspunktet for genåbning.

Dog bragte Dagbladet Information i begyndelsen af august en artikel, efter at avisen var kommet i besiddelse af referater fra møder i den krisestab, som Domstolsstyrelsen nedsatte 11. marts efter nedlukningen.

Referaterne forstærkede ifølge eksperter en opfattelse af, at det var regeringen, der traf beslutningen.

I et referat fra et møde i staben 8. april fremgår det, det er "enighed om, at regeringens udmelding indebærer, at domstolene uændret er lukket ned til den 10. maj 2020," skrev Information.

Sagen er kontroversiel, fordi det i Grundloven fastslås, at domstolene skal være uafhængige.

Til samrådet tilføjer justitsministeren, at "Domstolsstyrelsen uafhængighed er helt grundlæggende for vores retsstat".

- Og det gælder selvfølgelig også i en helt ekstraordinær og usædvanlig situation, siger Nick Hækkerup.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.