Hækkerup: Ikke nemt at finde 2,7 milliarder

Nick Hækkerup vil aflive forestillingen om, at det er nemt at finde 2,7 milliarder på besparelser i forsvaret.

Hækkerup: Ikke nemt at finde 2,7 milliarder

Det er slet ikke så nemt at spare 2,7 milliarder kroner om året på forsvaret, som det bliver fremlagt, mener forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Hans reaktion kommer oven på en analyse fra Forsvarsministeriet, Finansministeriet og konsulentfirmaet McKinsey, der peger på flere områder, hvor forsvaret kan spare penge, ifølge flere medier, "uden de store strukturelle ændringer".

- Den fremstilling, der har været af det - at det ligesom skulle være let at finde 2,7 milliarder, det passer ikke. Hvis man skal finde 2,7 milliarder i det danske forsvar, så skal der alvorlige besparelser, effektiviseringer og omstruktureringer til, siger ministeren.

- Det er ikke bare at knipse med fingrene, og så er det løst.

Analysen peger blandt andet på at give SU i stedet for løn på officersuddannelsen, at reducere kraftigt i officerskorpset, lave klassiske effektiviseringer, en bedre indkøbspolitik og sælge ubenyttet materiel.

Nick Hækkerup vil ikke kommentere på de konkrete forslag.

- Rapporterne skal gøres færdige, før de afleveres til forligskredsen, så skal der læses på dem hen over sommeren, og så skal vi i gang med at forhandle, siger han.

Nick Hækkerup henviser til, at der allerede er fundet 300 millioner kroner ved det, der hedder "effektiv administration". Dermed mangler der - passende nok - 2,7 milliarder kroner, før regeringens mål om at finde besparelser på tre milliarder kroner er nået.

Spørgsmål: Men er man ikke tvunget til at tage rapportens løsningsforslag i brug for at nå det mål, hvis du siger, at der skal alvorlige tiltag til?

- Jeg har ingen kommentarer til rapporterne, for de er ikke færdige. Jeg siger bare, at det ikke er nemt at finde 2,7 milliarder kroner i forsvaret. Vi kommer til at tage beslutninger, der er rigtig, rigtig svære.

/ritzau/