Hækkerup lader adoptioner fortsætte trods V-kritik

Internationale adoptioner skal fortsætte, mens politikerne prøver at løse adoptionsproblem, siger minister.

Hækkerup lader adoptioner fortsætte trods V-kritik

På et åbent samråd om adoptionssystemet fastslår social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S), at de internationale adoptioner skal have lov til at fortsætte, mens en undersøgelse af adoptionssystemet er i gang.

- Jeg bliver spurgt, om adoptionerne skal foregå, som de har gjort. Der er det vigtigt at sige, at hver gang vi har fået bekymrende oplysninger, har vi været inde og stramme op.

- Alternativet er at lukke for internationale adoptioner. Det går jeg ikke ind for. Det kan vi ikke byde de forældre, der står på venteliste. Det kan vi ikke byde de børn, vi ved er på børnehjem rundt om i verden, hvis fremtid afhænger af, at de bliver adopteret.

- Derfor lukker jeg ikke for international adoption, men jeg går meget grundigt ind i arbejdet med at sikre, at det foregår korrekt, siger Karen Hækkerup.

I det kommende år vil Social- og Integrationsministeriet ifølge ministeren afsætte ekstra personale til at lave en samlet plan for, hvordan de omstridte internationale adoptioner skal tilrettelægges i fremtiden.

Der skal blandt andet tages stilling til, hvilke lande Danmark skal samarbejde med, hvordan adoptionerne skal organiseres, og hvordan tilsynet skal være, så adoptionerne sker efter bogen.

- Vi har tilført ekstra ressourcer til området for at sikre, at det kan blive gjort på et år, for det er en meget omfattende opgave, siger Karen Hækkerup.

Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, er dog kritisk over for at lade adoptionerne fortsætte.

- Der er jo lagt op til, at der skal laves en undersøgelse af de her ting, der skal tage et år, men inden den er færdig, og der sker noget, er der gået to år. To år, hvor de her helt uhensigtsmæssige ting vil fortsætte, siger han på samrådet.

Folketingets Socialudvalg har kaldt ministeren i samråd efter den seneste tids afsløringer af forholdene i adoptionssystemet, blandt andet med TV2-dokumentaren "Adoptionens Pris".

I dokumentaren følger man den etiopiske pige Masho og hendes lillebror, da de bliver adopteret via adoptionsbureauet DanAdopt af et dansk par. På grund af problemer mellem Masho og adoptivforældrene ender Masho med at blive anbragt på et bosted i Danmark.

I forlængelse af dokumentaren kom det også frem, at såkaldte "børnehøstere" går fra dør til dør i Etiopien og tjener penge på at få fattige familier til at bortadoptere deres børn til familier i rige lande.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.