Danmark

Hækkerup sætter turbo på privat hjemmehjælp

Fremover vil flere private firmaer komme til at stå for den personlige og praktiske hjælp hos borgeren.

Hækkerup sætter turbo på privat hjemmehjælp

I fremtiden skal flere ældre have mulighed for at få praktisk hjælp til rengøring, madlavning og tøjvask og blive personlig plejet af private hjemmeplejere, skriver ugebrevet Mandag Morgen.

Det mener socialminister Karen Hækkerup (S), som vil luge ud i bureaukratiske særregler for 132 millioner kroner og gøre det lettere for landets borgmestre at tilbyde frit valg på hjemmehjælpsområdet.

Afbureaukratiseringen vil efter al sandsynlighed bane vej for, at flere private firmaer kommer ind på markedet, mens ældre får bedre mulighed for selv at kunne vælge det private firma, som de vil have til at stå for plejeopgaven.

Det fremgår af et nyt lovforslag, som Karen Hækkerup netop har sendt til høring hos en række centrale spillere på området.

- Vi vil bevare borgernes frie valg på hjemmehjælpsområdet, siger ministeren til Mandag Morgen.

- Men vi vil samtidig forenkle reglerne, så kommunerne får langt mere frihed til at tilrettelægge hjemmehjælpen ud fra de lokale hensyn og borgernes behov, siger hun.

Som noget helt nyt vil private firmaer få mulighed for at give store tilbud, der kombinerer kommunale hjemmehjælpsopgaver med andre opgaver som for eksempel pleje, rengøring, madlavning og træning.

Det har de ikke hjemmel til i dag, og den nye mulighed vil formentlig gøre det attraktivt for flere store, private firmaer at få foden inden for på markedet samtidig med, at kommunerne ifølge forslaget vil få løst deres opgaver for færre penge.

Fremover skal kommunerne fortsat tilbyde borgerne mulighed for at vælge en anden leverandør end den kommunale hjemmehjælper.

Det skal kommunerne gøre ved enten at bruge de generelle udbudsregler, eller som noget helt nyt ved at tilbyde borgerne et såkaldt fritvalgsbevis - en slags voucher - som borgeren kan indløse hos cvr-registrerede, private virksomheder, der udfører hjælpen.

Det nye fritvalgsbevis vil formentlig betyde, at langt flere små, private leverandører får bedre muligheder for at komme ind på markedet for hjemmehjælpsydelser.

Fritvalgsbeviset erstatter den kun tre år gamle ordning med det såkaldte servicebevis, der har vist sig at være en stor fiasko, fordi stort set ingen kommuner har indført den.

Med beviset kan borgerne enten vælge et privat hjemmehjælpsfirma eller vælge at lade et familiemedlem, en nabo eller en helt tredje person udføre hjemmehjælpen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.