Hækkerup truer med rød forsvarsaftale

Forsvarsministeren er parat til at vedtage ændringer i forsvaret uden de borgerlige partier.

Hækkerup truer med rød forsvarsaftale

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) truer med bryde den traditionelle brede politiske enighed om forsvarets indretning.

Forud for at Folketinget senere på måneden skal behandle forsvarsministerens nye lovforslag om forsvarets ledelse, gør Nick Hækkerup det klart, at han - om nødvendigt - er parat til at få lovforslaget vedtaget alene med Enhedslistens stemmer.

- Vi ved, at Liberal Alliance og Enhedslisten er positiv, så der er et flertal i Folketinget for lovforslaget. Og det er ikke forligsstof, hvilket vil sige, at det kan vedtages af de 90 mandater, som der ifølge grundloven skal til for at vedtage en lov.

- Det er ikke det samme som, at jeg ikke behøver at interessere mig for, hvad Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti måtte mene. Det vil jeg selvfølgelig interessere mig for. Men de får ikke vetoret, siger Nick Hækkerup.

På forhånd afviser Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti (som sammen med Liberal Alliance står bag forsvarsforliget) nemlig lovforslaget.

Forsvarsordførerne fra de tre partier har tidligere advaret forsvarsministeren mod at fremsætte lovforslaget med den begrundelse, at det ville "være et brud på det nuværende forsvarsforlig".

Selv om de tre partier er "åbne for" at placere Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen samme sted, afviser de at gå lige så langt som forsvarsministeren.

Nick Hækkerup vil sammenlægge Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet til én institution på én adresse. Hans begrundelse er, at de internationale opgaver skaber behov for bedre og mere effektivt samtænkning af politik, militær og økonomi.

De borgerlige partiers forslag er i stedet, at Forsvarskommandoen og departementet nok kommer til at sidde i det samme hus, men at det stadig er to adskilte enheder.

Nick Hækkerup afviser, at en smal aftale med Enhedslisten om forsvarsloven vil være et nybrud i forsvarspolitikken:

- Nej, krigen mod Irak blev også vedtaget med mindst muligt flertal i Folketinget. Og den må man da sige var en vidtgående forsvarspolitisk beslutning, hvor regeringen fuldstændig kørte udenom.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.