Hærværk på vikingehøje

Hjulkors, der er et mere end 2000 år gammelt symbol, er blevet afbrændt på Lindholm Høje

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

LINDHOLM:Efter museets normale lukketid er der sket mystiske ting på Lindholm Høje. På en af højene er der tydelige spor efter afbrænding af et hjulkors, som er et symbol, der stammer fra bronzealderen for mere end 2000 år siden.

Der er tale om et fredet område, hvor der tydeligt er gjort opmærksom på, at der ikke må tændes bål. Derfor betragter man på museet på Lindholm Høje sagen som hærværk.

Det er uklart, om der har været tale om en eller anden form for rituel handling i forbindelse med moderne asetro, hvor man genopliver den førkristne tro i Norden.

Betydning under nazismen

Hjulkorset fik i øvrigt ny symbolsk betydning under nazismen.

- Vi ser alvorligt på det, fordi Lindholm Høje er et af de bedst bevarede fortidsminder i Norden med gravpladser. Men når der sker en afbrænding, giver det en ændring af jordstrukturen. Der bliver altså ændret på området. Der er tidligere sket udgravninger, så det faktisk i nogen grad er oldtidsjord, man færdes på. Samtidig kan man jo forestille sig, at der engang i fremtiden sker arkæologiske udgravninger, og her kan det skabe forvirring, at man finder jord, hvor man kan se, at der er blevet afbrændt et hjulkors, siger Lisbeth Abrahamsen, Lindholm Høje Museet.

Tidligere har der enkelte gange været lignende former for hærværk.

- Der er tale om et brud på loven, og vi er kede af, at det sker, for der er faktisk mange mennesker, der får noget ud af at komme her. Det kan ødelægge noget for kommende generationer. Vi vil meget gerne, at folk kommer på højene, og man må også gerne om sommeren tage madkurven med. Men man må hverken tænde ild eller grave, og det er også forbudt at bruge metaldetektor, siger Lisbeth Abrahamsen.

- Hjulkorset dukker op i bronzealderen, hvor det i et kæmpeområde fra Indien til Europa fik en betydning som symbol på solen og det cykliske i livet, døden og årets gang. På den måde fik det rigtig stor betydning, siger professor Mads Kähler Holst, Moesgaard Museum.

Han tilføjer, at nazitidens hagekors var en udvikling af hjulkorset, og hjulkorset i øvrigt af nazisterne blev brugt som symbol i deres propaganda om den ariske races udbredelse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden