Danmark

Hajerne er tilbage

Efter et par års nogenlunde fred, er de såkaldte annoncehajer igen begyndt at jage i erhvervs-livet. Her håber de på, at breve i virksomhedernes indbakker ikke bliver læst alt for grundigt igennem.

Brevet fra Dansk Internet Register til Frederikshavn Firma Klubber. "Opdatering af Deres basisoplysninger er gratis", hedder det udtrykkeligt i brevet. Men skriver man under, afgiver man samtidig en ordre på en "annonce", der koster 958 euro om året i tre år.

Brevet fra Dansk Internet Register til Frederikshavn Firma Klubber. "Opdatering af Deres basisoplysninger er gratis", hedder det udtrykkeligt i brevet. Men skriver man under, afgiver man samtidig en ordre på en "annonce", der koster 958 euro om året i tre år.

Et tilsyneladende uskyldigt rettelsesblad, der returneres til Dansk Internet Register, koster nemt 7000 kr., fordi der samtidig underskrives en ordrebekræftelse. Danske firmaer med en hjemmeside bliver i øjeblikket tæppebombet med breve fra firmaet Dansk Internet Register med tilføjelsen for erhvervsdeltagere. I brevet bliver firmaerne bedt om at kontrollere en stribe oplysninger vedrørende navn, adresse og telefon og i tilfælde af fejl returnere et vedlagt udfyldt med korrekte oplysninger samt en underskrift til firmaet Dad Deutscher Adressdienst GmbH med adresse i Hamborg. Skemaet er imidlertid ikke et bare et rettelsesblad, men også en ordrebekræftelse, som forpligter underskriveren til at betale 958 euro årligt. Til gengæld for de henved 7000 kroner bliver firmaet optaget i www.dansk-internet-register.com, hvor firmaet med stor sandsynlighed står i forvejen. - Der er tale om en gammel kending, idet firmaet også var på banen i 2007, fortæller seniorjurist i Håndværksrådet Jeppe Rosenmejer. I et forsøg på at stoppe det tyske initiativ henvendte Håndværksrådet sig dengang til forbrugerombudsmanden, der tog kontakt til de tyske myndigheder, der valgte ikke at skride ind. - Nu er firmaet altså tilbage, siger Jeppe Rosenmejer, der kan fortælle, at rådet har fået et stort antal henvendelser fra medlemsvirksomheder, der har modtaget brevet. - Men indtil videre har vi ikke oplevet, at der er nogen, der har returneret brevet med en underskrift, men skulle det være sket, skal man blot ignorere den kommende regning. Der vil højst ske det, at der kommer et par skriftlige rykkere, mere er der ikke at frygte, siger seniorjuristen, som kan oplyse, at det tyske selskab ikke har forbindelse til de danske annoncefirmaer, der typisk benytter sig af telefonopkald. - Dansk Internet Register drives af en tysk kvinde, og det første brev er det eneste, der foregår på dansk. Kontakt derefter foregår på engelsk, fortæller Jeppe Rosenmejer, der i øvrigt kan tilføje, at Håndværksrådet selv har fået et eksemplar af brevet: - Som er kendetegnet ved altid at rumme en eller anden fejl for derved at anspore modtageren til at returnere skemaet, tilføjer han. Læs mere i NORDJYSKE fredag.