Halal-skandale: Ville sælge 10 tons beskidt kød

Der er bøder på vej til to halalkøds-virksomheder

Foto: Carsten Lauridsen

Foto: Carsten Lauridsen

KØBENHAVN:Der venter ejerne af to halalkøds-virksomheder i København bøder og gebyrer for op mod 100.000 kroner, efter Fødevarestyrelsens rejsehold har afsløret en meget uhumsk opskæring af kød på Nørrebro.

Mere end 10 tons kød - til en anslået værdi på mere end 300.000 kroner - er samtidig blevet destrueret af myndighederne, skriver Ekstra Bladet.

I lokalerne på Nørrebro - der ikke var egnet til kødproduktion - fandt myndighederne i alt 10,560 tons kød skåret op eller i hele kroppe opbevaret under meget uhygiejniske forhold, fremgår det af rapporten efter aktionen:

”I frostrummet fandtes ca. 6 tons diverse uemballeret uidentificerbart kød, meget var frostskadet og var anbragt direkte i beskidte plast kasser. Noget af det uemballerede kød var direkte forurenet med fremmedlegemer herunder hvad Rejseholdet vurderede som jord.”

”Flere lam lå delvist direkte på gulvet eller direkte på rå træpaller. Gulvet var snavset med gråligt smuds.”

Ifølge chefen for Fødevarestyrelsens Rejsehold er beslaglæggelsen af de mange tons kød en meget usædvanlig sag.

- Det er sjældent, at folk laver så mange numre under en kontrol. Og i den grad forsøger at løbe om hjørner med os under selve kontrollen, siger Michael Rosenmark fra Fødevarestyrelsen om aktionen.

- Det er heller ikke normalt, at vi er på kontrol i næsten et døgn. Det er aldrig sket i min tid, at vi måtte bosætte os i en virksomhed for at sikre os, at varerne ikke forsvinder. Det er ganske uset.

Rejseholdet valgte at beslaglægge og plombere kødet under lås og slå. Alligevel brød firmaet senere plomben og kørte noget af kødet til en søstervirksomhed på Østerbro.

Kødet blev med politiets hjælp fundet igen. Dog ikke med direktørens gode vilje:

”Under kontrollen fjernede virksomheden elektronisk materiale fra en PC, trods Rejseholdets opfordringer på at ophøre med sletning af filer. Virksomheden gav således ikke Fødevarestyrelsen uhindret adgang til kontrol, men fjernede derimod materiale som skulle bruges til kontrol”, fremgår det af papirer i sagen.

I Fødevarestyrelsen er man i dag ikke i tvivl om, at kødet skulle destrueres:

- Man har jo skåret i kødet under nogle forhold, som er uhygiejniske.

- Så som forbruger risikerer man i værste fald at blive syg af det, siger Michael Rosenmark fra Fødevarestyrelsen til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har været i telefonisk kontakt med firmaets afdeling på Østerbro, hvor en medarbejder oplyser, at chefen er i udlandet. Hellere ikke en telefonisk besked til chefens mobiltelefon er blevet besvaret.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.