Hals har fået sine hvalkæber tilbage

For et år siden blev hvalkæber taget ned af sikkerhedsmæssige årsager - nu er en erstatning på plads

8
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HALS:Torvet i Hals er igen blevet beriget med sit vartegn - en byport bestående af blåhval-kæber. Denne gang er det dog kun en kopi.

Flere udgaver af kæbepartiet fra en blåhval har siden 1889 tronet over pladsen - men i februar sidste år var det slut.

Vind og vejr havde nemlig tæret så meget på kæberne, at de af sikkerhedsmæssige årsager måtte pilles ned. Der var simpelthen fare for nedstyrtning.

Vartegnets dårlige forfatning blev opdaget i forbindelse med, at Aalborg Kommune i de seneste år har registreret udendørs skulpturer, springvand og lignende.

Da blåhvaler i dag er fredede, er det umuligt at skaffe et kæbeparti, der kan erstatte det gamle.

De sidste "rigtige" blåhvalkæber i Hals blev foræret til Hals i 1955 af den norske konsul Lars Christensen - og efter at kæberne i fjor blev pillet ned, så er de blevet overdraget til Statens Naturhistoriske Museum.

De oprindelige hvalknogler er efterfølgende blevet 3D-scannet, og på baggrund af scanningen har elever fra Tech College i Aalborg arbejde med at genskabe en kopi af kæberne i glasfiber.

Hele processen har taget godt et år, og fredag morgen kunne de kopierede kæber - som måler cirka syv meter - igen rejses over bymidten i Hals.

Dermed kan der også holdes liv i fortællingen om Hals-købmanden Jacob Severin, som var med til at grundlægge besejlingen af Grønland sammen med Hans Egede i 1734.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
23-årig skyldig i at have dræbt 27-årig efter bytur - kammerat frifundet
Luk