Danmark

Halvdelen af de hjemløse udsættes for vold

Københavns Kommune vurderer, at halvdelen af de hjemløse er involveret i vold eller chikane på en måned.

Halvdelen af de hjemløse udsættes for vold

Hver anden af de hjemløse på gaden i København har inden for den seneste måned været udsat for eller involveret i voldelige episoder eller chikane.

Det vurderer Københavns Kommunes socialforvaltning i et svar til medlem af Borgerrepræsentationen, Lars Aslan Rasmussen (S).

Ifølge Ask Svejstrup, sekretariatsleder i de hjemløses landsorganisation, Sand, lyder tallene "rimelige", for der er "ganske megen vold blandt hjemløse". Ask Svejstrup siger, at volden skyldes, at de hjemløse færdes i et hårdt miljø.

- Der drikkes en del, der misbruges en del, og folk er pressede økonomisk, psykisk og generelt på alle måder, og så tyer man nogle gange til den nemme løsning med at slå sig ud af problemerne, siger Ask Svejstrup.

Københavns Kommune har i forbindelse med svaret ikke haft direkte kontakt med de hjemløse, men derimod med 32 af de 48 væresteder og tilbud, der er på hjemløseområdet i København. Af dem har 25 svaret tilbage i et spørgeskema

Kun to af de 25 steder har slet ikke oplevet vold blandt de hjemløse. 15 af stederne vurderer, at volden er blevet grovere.

Ask Svejstrup fortæller at det er svært at lave nøjagtige opgørelser på området, og at der ikke findes opgørelser på landsplan, fordi de såkaldte mørketal er store. Det skyldes, at hjemløsemiljøet er meget lukket omkring sig selv.

Erfaringerne viser ifølge Svejstrup, at de voldelige episoder ofte finder sted i egne rækker, og derfor kan det være svært at kende til de reelle tal. Og det bakkes op af undersøgelsen fra Københavns Kommune.

13 steder vurderer, at volden primært udføres af interne i hjemløsemiljøet, mens ingen af stederne mener, at det primært er folk uden for miljøet, som begår volden.

- Der er ikke mange hjemløse, som ønsker at sladre om hinanden og snakke om de problemer, der er. Man holder skærmydslerne internt og stikker ikke hinanden til politiet. Det er svært at få folk til at tale åbent om dette her, siger Ask Svejstrup.

Det vurderes, at der er cirka 5000 hjemløse på landsplan.

/ritzau/