EMNER

Halvdelen af korsstingene er syet

For tre måneder siden begyndte en flok damer at sy det altertæppe, der bliver en jubilæums-gave til Skagen Kirke

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tæppet bliver en nøjagtig kopi af kopien.

SKAGEN:Det er nu tre måneder siden, at en flok håndarbejdsinteresserede damer begyndte at sy på det altertæppe, som bliver deres købstadsjubilæums-gave til Skagen Kirke.

Det var designeren og arkitekten Thorvald Bindesbøll, der i 1908 tegnede det oprindelige altertæppe i forbindelse med Ulrik Plesners ombygning af Skagen kirke, som stod færdig i 1910. Dengang hed det sig, at det var byens `førende damer´, der syede tæppet.

Tro kopi

Omkring 1950 var dette originale tæppe så slidt, at man besluttede sig for at sy et nyt tæppe som en tro kopi af det oprindelige. Igen måtte de `førende damer´ i byen træde til, heriblandt dronning Alexandrine – dronning Margrethes farmor – der sad på Klitgården og syede sin del af tæppet.

Dette tæppe er nu, efter godt 60 års brug, så slidt og medtaget, at menighedsrådets kirkeudvalg så sig nødsaget til at gøre noget, og da man ikke var ganske sikker på, om ikke tiden var kommet til at gå nye veje, fik man hjælp fra Selskabet for Kirkelig Kunst, der har kontakt til en alsidig skare af kompetente fagfolk. Og deres utvetydige råd var: I har et enestående og flot altertæppe i Skagen kirke – lav en nøjagtig kopi af kopien.

Halvvejs færdigt

Spørgsmålet var blot, om der endnu en gang kun samles tilstrækkeligt mange `førende damer´ med kendskab til håndværket. På det punkt blev al tvivl gjort til skamme. I første omgang meldte flere end 50 personer sig til at deltage, og dette antal er stille og roligt vokset. På nuværende tidspunkt har godt 80 personer syet på tæppet.

En del har blot syet nogle få timer, men en stor gruppe sidder time efter time ved syrammerne i den nedlagte vuggestue `Regnbuen´ på Spliidsvej.

Efter 3 måneder er der syet over 3.500 timer på tæppet, som nu er tæt på at være halvvejs færdigt. Det vil med andre ord sige, at en overvældende stor gruppe `førende damer´ fra Skagen er i gang med at yde 7.000-8.000 timer på at fremstille en enestående 600 års købstadsjubilæums-gave.

- En respektindgydende gave af kulturhistorisk værdi, som byen og ikke mindst de `førende damer´ og deres efterkommere stolt kan vise frem til kirkens gæster, siger tovholder Arne Ehrenreich.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst