Udland

Hamas-leder genvalgt trods kritik

Den 56-årige Khalid Meeshal blev opfattet som yderliggående, mens ses nu af mange som moderat.

Hamas-leder genvalgt trods kritik

Hamas genvalgte tirsdag Khalid Meeshal som leder af den palæstinensiske islamistgruppe ved et møde i Kairo.

Palæstinensiske kilder og politiske iagttagere siger, at Meeshal skulle overtales til at fortsætte på sin post, da han er blevet stærkt kritiseret af den radikale fløj i bevægelsen.

Den 56-årige Meeshal har tidligere været opfattet som en af de yderliggående i Hamas-bevægelsen, men i den arabiske verden og også til dels i Vesten opfattes Meeshal i dag snarere som moderat.

Sidste år indgik han en våbenhvile med Israel, og han har også knyttet mange politiske relationer i Egypten. Men Hamas afviser stadig at anerkende Israels ret til at eksistere.

Meshaal forlod Syrien for et år siden og har siden boet i Egypten, hvor han har styrket relationerne til Egyptens præsident, Mohamed Mursi, der siges at være en gammel ven af Hamaslederen.

Siden 2004 har Meeshal været leder af Hamas. Han besøgte i december Gaza for første gang nogensinde.

Meeshal har gjort bestræbelser på at få forbedret forholdet til den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, hvilket skaber problemer for ham i hans eget bagland.

Meeshal blev genvalgt i et forum bestående af omkring 60 Hamas-ledere.

- Europæiske nationer, som boykotter Hamas og som har bevægelsen på deres lister over terrorgrupper, er også tilfreds med genvalget af Meeshal, siger en diplomat.

- Jeg siger ikke, at EU åbner for Hamas i morgen, men mange ser muligheder for nye målrettede forhandlinger, hvis Meshaal får overtalt sit islamistiske bagland til at ændre kurs, siger han.

Meshaal flygtede som 11-årig med sin familie fra Vestbredden under Seksdageskrigen i 1967. Siden har han været i eksil. Han blev kendt i bredere kredse i 1997, da Israel gennemførte et mislykket forsøg på at likvidere ham i Jordan.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.