Udland

Hamas mister støtte fra Iran: Uenighed om Syrien

Uenighed om konflikten i Syrien har betydet, at forholdet mellem Hamas og Iran er kølnet markant.

Hamas mister støtte fra Iran: Uenighed om Syrien

Forholdet mellem Hamas og Iran er kølnet betydeligt, og pengestrømmen fra Teheran til Gaza er tørret ud, efter at de to parter er blevet modstandere i den blodige konflikt i Syrien.

Iran støtter Syriens præsident, Bashar al-Assad, med våben, mens Hamas har støttet de sunnimuslimske oprørsgrupper i landet.

Hamas, som har rødder i sunniislam, har tidligere fået vældig stor støtte af Iran - både økonomisk og i kraft af våbenleverancer.

Den palæstinensiske bevægelse har tidligere talt styret i Syrien blandt sine venner, og de har hele tiden været fælles om modstanden til Israel.

Men konflikten og uenighederne om den interne konflikt i Syrien har betydet, at støtten fra Iran er faldet markant.

Viceudenrigsministeren for Hamas, Ghazi Hamad, siger til den engelske avis The Telegraph, at forholdet er "dårligt", men af "diplomatiske hensyn, er jeg nødt til at anvende andre ord."

Om den økonomiske støtte fra Teheran siger han: "Det er ikke som før i tiden. Jeg kan ikke give dig de eksakte tal. Men som følge af vores støtte til den syriske revolution, har vi mistet rigtig meget."

- Jeg kan ikke nægte, at Iran har støttet Hamas siden 2006 med penge og mange andre ting. Men situationen er ikke som før i tiden. Jeg kan ikke sige, at det hele er normalt.

- Jeg kan ikke sige, at der er et militært samarbejde (mellem Hamas og Iran), siger Ghazi Hamad.

Iran gav angiveligt et trecifre millionbeløb til Hamas, efter bevægelsen vandt det palæstinensiske valg i 2006.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.