Danmark

Hammershøi-maleri sætter verdensrekord

Med en pris på over 15 millioner kroner sætter maleri af Vilhelm Hammershøi verdensrekord for dansk maleri.

Hammershøi-maleri sætter verdensrekord

En international privat kunstsamler betaler over 15 millioner kroner for et maleri af Vilhelm Hammershøi. Det er rekord for et dansk maleri solgt på auktion.

Hele fem malerier af den danske kunstmaler er solgt på auktionen i London mandag, og tre af dem blev solgt for en højere pris, end det hidtil dyreste Hammershøi-maleri.

Det dyreste maleri er fra 1899 og hedder "Ida læser et brev". Det blev solgt for, hvad der svarer til 15.747.499 danske kroner og forestiller kunstnerens kone, Ida, i parrets bolig i Strandgade 30 på Christianshavn i København.

- Det er en verdensrekord for en dansk kunstner. Det er den dyrest solgte danske kunstner på en auktion nogensinde, siger Nina Wedell-Wedellsborg, der er direktør for Sotheby's i Danmark, til Ritzau.

- Det er næsten tre gange den tidligere verdensrekord for et Hammershøi-maleri. Der var bydere fra USA, Asien, Europa og også fra museer. Der var utrolig stor interesse for hans malerier. Folk var begejstrede, så det er jo fantastisk, tilføjer hun.

Desuden slog malerierne "Ida i et interiør" og "Interiør med to lys" også tidligere Hammershøi-rekorder ved auktionen mandag.

Det var første gang, at auktionshuset Sotheby's havde fem værker af Hammershøi under hammeren. Tilsammen blev malerierne solgt for knap 40 millioner danske kroner, fortæller Wedell-Wedellsborg.

Hun mener, at det er lyset og stemningen i billederne, der skaber så stor interesse for Hammershøis malerier. Hun tilføjer desuden, at han sammenlignes med store udenlandske kunstnere på auktionerne.

Hammershøi levede i årene 1864 til 1916 og blev især kendt for sine malerier af interiører - og af sin kone Ida. Han blev uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1884 og var elev af skagensmaleren P.S. Krøyer.

/ritzau/