Danmark

Handicappede betaler overpris for kørsel

Der bliver opkrævet millioner for meget i kørsel for handicappede - kun få regioner har ændret praksis.

I mindst 28 af landets 98 kommuner og i tre af landets fem regioner har handicappede betalt mere for transporten, når de skal køres et sted hen, end loven siger, at der må opkræves.

Det skriver Politiken mandag.

Ved kørslen må der kun tages penge for eksempelvis brændstof og sprinklervæske, men flere steder har de handicappede også fået en regning for udgifter som afskrivning, reparation og forsikring.

Ifølge Trafikstyrelsen er den opkrævning ikke lovlig. I reglerne om "tilladelsesfri buskørsel", der dækker området, står der nemlig, at der kun må opkræves brugerbetaling for udgifter, der er direkte forbundet med kørslen.

- Andre typer af udgifter kan ikke lovligt medtages som udgifter, der er direkte forbundet med kørslen, siger fuldmægtig ved Trafikstyrelsen Jan Persson til Politiken.

I sin undersøgelse har Politiken kontaktet samtlige landets 98 kommuner, 66 har svaret og heraf oplyser 28 kommuner, at bosteder har taget for meget i brugerbetaling ved at lægge udgiften til for eksempel forsikring og reparation oven i regningen.

Det må man kun, hvis der er tale om erhvervsmæssig buskørsel. Og det er der Ifølge Trafikstyrelsen kun tre kommuner, der har en tilladelse til at udføre, og de tre er ikke nogen af de 28 kommuner, der opkræver penge, som om de havde tilladelsen.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der er 988 botilbud for handicappede i landet.

Regnskaber fra 19 af disse bosteder viser, at der alene her er blevet opkrævet tilsammen 1.070.440 kroner for meget for handicapkørsel i 2013.

Transportminister Magnus Heunicke (S) henviste også til busloven, da Transportudvalget sidste år bad ham kommentere, hvilke udgifter bosteder må opkræve betaling for ved tilladelsesfri buskørsel.

Her svarede ministeren det samme som Trafikstyrelsen. Desuden oplyste han, at overtrædelser af busloven skal anmeldes til politiet.

Mens KL venter på svar, er landets regioner ved at opdage problematikken. Region Midtjylland har i 2014 fulgt loven, og fra nytår har Region Syddanmark ændret praksis, så de også overholder loven.

Men Region Nordjylland, Region Hovedstaden og Region Sjælland opkræver stadig ulovlig brugerbetaling.

De bosteder, der har opkrævet for meget, kan i sidste ende blive stillet over for et krav om tilbagebetaling.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst