Handicappede revser kommunerne: Reform har fejlet

Vestagers lapning fjerner ikke de problemer, som kommunalreformen har påført de handicappede, lyder kritikken.

Handicappede revser kommunerne: Reform har fejlet

Regeringen fjerner kun toppen af de forringelser, som mange handicappede har oplevet i forbindelse med kommunalreformen, ved det forslag, som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fremlagde lørdag morgen.

Danske Handicaporganisationer er i hvert fald ikke tilfreds med forslaget, der skal lappe på de problemer, der har været ved reformen.

Forslaget lægger blandt andet op til, at Socialstyrelsen får en øget rolle. Men så længe kommunerne ikke er forpligtet til at følge Socialstyrelsens anvisninger, kan det være lige meget, mener de handicappede.

- Vi havde brug for, at man var klar til at forpligte kommunerne til samarbejde om de tilbud, borgerne har brug for. Erfaringerne efter fem år viser, at det gør kommunerne ikke frivilligt.

- Uden sanktionsmuligheder og klare forpligtelser sker der ikke noget. Tværtimod kan man se, at hver gang udspillet giver lidt med den ene hånd, så tager det mere med den anden, siger Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.

Ifølge Danske Handicaporganisationer er forslaget "ét skridt frem og tre tilbage", for ganske vist får Socialstyrelsen 10 millioner kroner til at samle viden og skabe et nationalt overblik for, men omvendt, så blev styrelsen skåret med 30 millioner i 2012.

I det hele taget mener Danske Handicaporganisationer, at der er brug for mere tværkommunalt samarbejde - eksempelvis på området for personer med synshandicap, hvor der i nogle kommuner måske kun findes ét barn i folkeskolen med handicappet.

- Når man nu kan styrke indsatsen gennem viden og øget forpligtelse på sundhedsområdet, og særligt hjerneskadeområdet, så burde man vel også kunne gøre det på specialundervisningsområdet og det specialiserede socialområde.

- Med dette udspil kommer vi ikke væk fra, at din skæbne, hvis du fødes med eller får et handicap, afhænger af hvor du bor, og hvilken diagnose du får, siger Stig Langvad.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.