Hanne Olesen fra Color Lines centralkøkken blev Årets Marinør

Norske og danske kokke kæmpede om at komponere den helt rigtige marinade til Årets Sild 2003

HIRTSHALS:Kokken Hanne Olesen fra Color Lines centralkøkken i Hirtshals blev Årets Marinør, da hendes marinade til Årets Sild 2003 vandt konkurrencen på Hotel Fyrklit i Hirtshals fredag eftermiddag. Hun konkurrerede med tre norske og de tre danske marinører, der alle fik en andenplads. Dommerpanelet bestod af norske Fleksnes, alias skuespilleren Rolv Wesenlund, viceoldermand i Kokkenes Mesterlaug i Norge, Lars Carlsen, den norske turistchef i Danmark, Dorte Kiilerich, skuespilleren Per Pallesen, Hjørring Revyens instruktør i 2003, Ulla Tordal-Christensen, og kokken Henrik Nielsen fra Stygge Krumpen i Aalborg. Som overdommer fungerede Torben Vandsted, der er oldermand i Hirtshals Kulinariske Sildelaug, og han erstattede auktionsmester Knud Damgaard, der gennem mange år har haft det job, men i år var forhindret. Også gæsterne på Hotel Fyrklit fik lov at stemme om, hvilken marinade, der var bedst. Og her var flertallet enige med det officielle dommerpanel om at kåre Hanne Olesen. Justitsminister Lene Espersen (K) skulle have været med i dommerpanelet, men var blevet forhindret af politiske opgaver på Christiansborg. Hele seancen blev kædet sammen af Søren Kærholm fra Hjørring, og mens både dommere og publikum smagte på de syv sild, tilsat marinader fra kokkene, var der harmonikatoner leveret af Henning Sørensen. Faktisk var der otte kokke med i konkurrencen, da en af de danske repræsentanter havde to kokke med på samme hold. På Danmarks Befrielsesdag - 5. maj - er Årets Sild 2003 i butikkerne. Det er firmaet P. Lykkeberg, der står for produktionen. - Og i år kommer silden i plastglas, kunne direktør Susanne Folmer fra Lykkeberg fortælle. - Vi ønsker selvfølgelig at lave den sild, som de fleste synes, er bedst. Og det er en rigtig god kombination, som dommerpanelet har fundet frem til. - Det er spændende at smage de forskellige marinader og silden, sagde skuespilleren Rolv Wesenlund under konkurrencen. Kollega Per Pallesen ville også gerne have, at sildene virkelig smagte af sild med et "tilskud" af noget andet i marinaden. Kvinderne i dommerpanelet var begejstrede for valget af krydderier i marinaderne. Råvaren til Årets Sild 2003 har en passende fedtprocent, masser af D-vitaminer og er modnet på gammeldags facon. Og så er den omsorgsfuldt overvåget fra saltning til optagelse. Årets Bjesk 2003 fra Hirtshals Museum var en fast "følgesvend" under konkurrencen på Hotel Fyrklit. Brøndum akvavit og en speciel urteblanding er de ingredienser, som er anvendt. En lang række sponsorer støtter kåringen af Årets Sild, som Hirtshals Kulinariske Sildelaug har arrangeret i flere år. I de seneste år er det sket i samarbejde med norske sildeelskere og Norges Sildesalgslag.