Har du diabetes uden at vide det?
Få styr på blodsukkeret og få en snak med motionister, der har diabetes i Hjørring

På lørdag markeres Verdens Diabetes Dagen - også i Hjørring, hvor man blandt andet kan få målt blodsukker og få en snak med motionister, der har diabetes. Arkivfoto: Grete Dahl Grete Dahl
HJØRRING:Verdens Diabetes Dag (WDD) lørdag 14. november markeres også i Hjørring, hvor Diabetesforeningen i Hjørring og Novo Nordisk står bag et større arrangement fra klokken 10 - 14 i Metropol i Hjørring.
Her kan man blandt andet møde Sundhedscentret, der rådgiver om diabetes, Frederikshavn Sygehus Diabetesambulatorie, som foretager blodsukkermåling, Svane Apoteket, som kan svare på spørgsmål om medicin, FitnessDK, der fortæller om motion, ligesom der uddeles smagsprøver på sukkerfri produkter ved ISIS.
Man kan også få testet sin BodyAge og få en snak med tre aktive motionister, der har diabetes:
- Bjarne Holmberg: Hal inspektør i Tårs og entusiastisk sportsudøver.
- Thomas Nørup: DM i mountainbike og cykelrytter på Team Novo Nordisk.
- Zander: Teenager, ivrig cykelrytter og stor fan af Team Novo Nordisk.
I Hjørring Kommune har 3.677 mennesker fået konstateret diabetes. Men det estimeres at yderligere 2.348 går rundt med sygdommen uden at vide det, og at 8.804 har forstadier til diabetes. Antallet af mennesker med diabetes stiger voldsomt. Diabetes er arvelig, men kan til dels forebygges.
I Danmark har omkring 750.000 forstadier til type 2-diabetes og 200.000 har allerede diagnosen uden at vide det. Uden behandling kan type 2-diabetes være livsfarlig, fordi det kan føre til blodpropper, nyresvigt og andre alvorlige følgesygdomme.
Grunden til, at så mange danskere kan gå rundt med den alvorlige sygdom uden at vide det er, at type 2-diabetes udvikler sig langsomt, uden man kan mærke den. Derfor er det vigtigt, at mennesker med én eller flere risikofaktorer som - for eksempel diabetes i nærmeste familie - får viden om deres risiko for at få type 2-diabetes.
- Verdens Diabetesdag er en fin anledning til at få klarlagt, om man har risiko for type 2-diabetes. Det er meget vigtigt, man kender sin risiko, eller finder ud af, om man allerede har sygdommen, så man enten kan komme i den nødvendige behandling eller være ekstra opmærksom på, at spise sundt og bevæge sig. Begge dele kan nemlig være med til at udskyde eller forhindre, at sygdommen bryder ud, siger Ole Andreasen fra Diabetesforeningens lokalafdeling.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.