Udland

Harry Potters mor storsælger med voksenbog

J.K. Rowling har lagt eventyrene på hylden, og torsdag udkommer en roman henvendt til det voksne publikum.

Harry Potters mor storsælger med voksenbog

Den stenrige eventyrforfatter J.K. Rowling, som har turneret verden rundt med sin bestsellerserie om troldmandslærlingen Harry Potter, udkommer nu med sin første roman, der er henvendt specifikt til et voksent publikum.

Og der er høje forventninger til "The Casual Vacancy", som lander på det britiske marked, når klokken slår otte torsdag morgen lokal tid. Forsalget er gået strygende med to millioner bestilte eksemplarer.

I bogen gør Rowling grin med "den snobbede middelklasse", og hun indrømmer, at inspirationen til bogens karakterer kommer fra folk, hun selv er stødt ind i på sin vej.

Den britiske forfatter overvejede af samme grund, om romanen skulle udgives under et pseudonym, men hun kom til den konklusion, at det var modigere at stå ved bogen.

De foreløbige og sparsomme anmeldelser har været blandede, men Rowling, som har tjent en formue på Harry Potter, tager tilsyneladende kritikken med ophøjet ro:

- Det værste, der kan ske, er, at alle siger: Det var rædselsfuldt, og hun skulle have holdt sig til at skrive til børn. Men det kan jeg godt håndtere, fastslår hun i et interview med avisen The Guardian.

Siden det kom frem, at Rowlings bog skulle udkomme, har den ligget på listen over bedst sælgende bøger på både den britiske og amerikanske udgave af netboghandlen Amazon.

- Hun er jo et globalt fænomen, og hun er en af de rigeste kvinder i England, så når der kommer noget nyt fra hende, er folk interesserede, siger Dominic Rainsford, der er litteraturprofessor ved Aarhus Universitet, til Ritzau.

- Hun er god til at fortælle en spændende historie. Jeg tror egentlig ikke, at det, hun gør, er så nyt. Mange er lige så gode, men der kan bare kun være en så stor en global succes, som hun er.

Den er ikke sluppet meget konkret ud om plottet i "The Casual Vacancy", men den skulle angiveligt handle om den fiktive by Pagford, hvor alt ånder fred og idyl.

Men så opstår der splid mellem rige i og fattige, teenagere og forældre, koner og deres mænd og lærere og elever, lyder det.

Bogen udkommer på dansk 15. november med titlen på "Den tomme plads".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.