Hash dræber kræftceller og bremser sklerose

Der kan være flere gode grunde til at ryge en joint

Arkivfoto <i>Peter Mørk</i>

Arkivfoto Peter Mørk

HELE LANDET: Lider man af kroniske smerter, rystelser og uønskede spastiske bevægelser, eller er man kræftpatient, der konstant har kvalme på grund af kemoterapi, kan der være flere gode grunde til at bryde loven og ryge en joint.

Cannabis har nemlig en dokumenteret virkning mod smerter, opkastningsfornemmelser og neurologiske lidelser. Plantens aktive stoffer kan endda slå kræftceller ihjel, viser forskning.

Der skriver Videnskab.dk.

Medicinalindustrien er skeptisk

I en årrække har forskere fra hele verden lavet dyre- og laboratorieforsøg med cannabis. Stoffet har nemlig over 60 såkaldte cannabinoider. Cannabinoider er kemikalier, der påvirker receptorer i hjernen, når de ryges, spises eller på andre måder kommer ind i blodet.

I 2005 konkluderede professor på Københavns Universitets Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi Harald S. Hansen og en gruppe kolleger i tidsskriftet Lægemiddelforskning, at der er mange muligheder for at bruge hamp medicinsk.

Via dyreforsøg har forskerne opklaret, at plantens cannabinoider har gavnlige effekter mod en lang række forskellige sygdomme som sklerose, kræft, epilepsi, diabetes, Parkinson, Alzheimers og mave- tarmsygdomme.

Men forskning i hampens gavnlige effekter kommer sjældent længere end til universiteternes laboratorier og de videnskabelige tidsskrifter, for lægemiddelindustrien har ikke lyst til at røre ved cannabis, siger Harald S. Hansen.

- Industrien undgår helst stoffer som cannabis, der stimulerer receptorer i hjernens centralnervesystem, fordi de så hører til under narkotikalovgivningen, og det gør godkendelsesprocessen meget vanskelig, siger professoren.

Daglig dosis kan bremse sklerose

En langvarig lav og kontrolleret daglig dosis af cannabis ser ellers ud til i en vis grad at kunne bremse sklerosens udvikling, konkluderede Henrik Hasseldam, der forsker i sklerose på KU’s Biotech Research & Innovation Center, for et par år siden i en artikel publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift International Journal of Neuroscience.

- Overordnet set viste forsøgene, at cannabinoider har gavnlige effekter mod sklerose, fordi de lægger en dæmper på immunforsvaret, som er overaktiveret hos patienterne, siger Henrik Hasseldam.

Cannabis kan dræbe kræftceller

Og når det kommer til kræft, er der evidens for, at den kontroversielle euforiserende plante har endnu større potentiale end bare at være symptomlindrende: Cannabis kan ligefrem slå kræftceller ihjel.

- Cannabinoiderne i cannabis hindrer, at kræftceller spreder sig, og de medvirker til kræftcelledød, fordi de rammer nogle receptorer, som generelt er opreguleret i kræftceller. Det har man vist i en række forsøg. Der ingen tvivl om, at cannabinoider meget effektivt dræber kræftceller, siger Marja Jäättelä, der er forskningsleder for Celledød og metabolisme på Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

- Et problem er, at cannabinoiderne også dræber immuncellerne, og det er ikke så godt i forbindelse med kræft. Man skal finde en selektiv metode, hvor man kun dræber kræftcellerne og ikke immunforsvaret. Generelt synes jeg dog, det er en god idé at forske videre i cannabinoider, og det er bestemt noget, kræftforskere ser et potentiale indenfor, siger Majla Jäättelä.

Hashrygning er kræftfremkaldende

Selvom det alt sammen lyder godt, er der ét stort ’men’ forbundet med cannabis som lægemiddel: For selvom cannabinoider med sikkerhed slår kræftceller ihjel, skal forskerne lige finde ud af, hvordan man undgår, at de også dræber kroppens sunde celler, før de kan bruges som et effektivt middel mod kræft.

Kræftens Bekæmpelse advarer derfor mod, at man ryger hash i den tro, at røgen kan helbrede.

Og selv om en joint kan reducere den kvalme, der kan opstå, når man får kemoterapi, fraråder organisationen også, at man bruger den sjove tobak som appetitvækker: En joint indholder nemlig de samme kræftfremkaldende stoffer som tobak, endda i en 50 procent højere koncentration. Indholdet af tjære er tilmed omkring 3 gange så højt i en hashjoint som i en almindelig cigaret.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden