Hav af klager bringer sø i fare

EU-støtte til projekt i Lille Vildmose risikerer at gå tabt på grund af langsom sagsbehandling

Det er i dette område i Lille Vildmose, der efter planen skal genoprettes en egentlig sø. Arkivfoto: Nicholas Cho Meier

Det er i dette område i Lille Vildmose, der efter planen skal genoprettes en egentlig sø. Arkivfoto: Nicholas Cho Meier

LILLE VILDMOSE: Udflytningen af Natur- og Miljøklagenævnet fra København til Viborg har forsinket sagsbehandlingen gevaldigt, og det kan ende med at have stor betydning for Lille Vildmose. Her betyder den lange ventetid, at sidste del af et større naturgenopretningsprojekt kan ende med at miste store dele af sin finansiering, der først og fremmest består af tidsbegrænsede EU-midler.

- Vi er begyndt at blive rigtig bekymrede for, at vi ikke når at blive færdige, inden fristen for vores EU-støtte udløber ved udgangen af 2018, siger Leif Skov, som er formand for Aage V. Jensen Naturfond, der er med til at finansiere projektet

Der er tale om gendannelsen af Birkesø, som i øjeblikket er tørlagt. Gendannelsen skulle egentlig være gået i gang i 2015, men da der blev gjort indsigelser mod projektet, skal man i øjeblikket vente på en klageafgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet, der er bagud med sagsbehandlingen på grund af den kommende udflytning.

Det betyder at de tre bygherrer, Aalborg Kommune, Aage V. Jensens Fond og Naturstyrelsen, der tilsammen har finansieret cirka en fjerdedel af projektet, kan ende med at have spildt deres investering.

Følsomt projekt

Deres investeringer bliver ikke refunderet, hvis genskabelsen af Birkesø bliver droppet, så man er meget opmærksom på ikke at få brugt penge for tidligt på et projekt, som der pludselig er blevet sået tvivl om.

- Vi holder meget øje med, at vi ikke får brugt penge for tidligt på det her, fordi projektet har vist sig at være meget følsomt over for forlængelse af sagsbehandlingstiderne, siger Kirsten Lund Andersen, der er stadsgartner for Park og Natur i Aalborg Kommune.

Hun oplever, at det er en stor forhindring, at der er usikkerhed om sagsbehandlingstiderne.

- Førhen har man måske kunnet regne med en fast tid, men i øjeblikket er det ikke til at gennemskue, og især det her projekt er altså meget følsomt på grund af udløbet af EU-midlerne, siger hun.

I starten af november blev der oprettet en task force, som skal få standset den ophobning af klagesager, der er opstået i løbet af 2016, og det er håbet, at godkendelsen når igennem til tiden.

Allerede på dispensation

Pengene fra EU blev tildelt tilbage i 2011 til projektet Life Lille Vildmose, der er et naturgenopretningsprojekt for hele vildmosen.

Det skulle koste 40 millioner, hvoraf de 30 altså kommer fra EU-midler. Oprindeligt skulle midlerne være brugt inden 2016, men man har siden fået dispensation, så bevillingen først udløber ved udgangen af 2018. Men den frist kan man altså også få problemer med at nå.

Hos Naturstyrelsen vurderer man, at man skal have svar kort inde i det nye år for at kunne nå det.

- Vi skal helst i gang i løbet af foråret, så vi kan arbejde i løbet af sommeren. Vi kan ikke arbejde med det om vinteren, så vi er afhængige af, at vi kan gøre brug af sommerhalvåret, for at søen kan stå færdig inden 2018, siger Bent Egede Andersen, der er ansvarlig for projektet i Naturstyrelsen.

NORDJYSKE har forsøgt at få kommentar fra Natur- og Miljøklagenævnet, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.