Socialforsorg

Havde ikke tålmodighed til kommunal hjemmehjælp

Blæksprutten er en af udbyderne af hjemmehjælp i Frederikshavn kommune. Blækspruttens ansatte er ifølge Lis Kærgaard fra Strandby mere fleksibel og har bedre tid end de kommunale hjemmehjælpere.
ARKIVFOTO: PETER BROEN

Blæksprutten er en af udbyderne af hjemmehjælp i Frederikshavn kommune. Blækspruttens ansatte er ifølge Lis Kærgaard fra Strandby mere fleksibel og har bedre tid end de kommunale hjemmehjælpere. ARKIVFOTO: PETER BROEN

STRANDBY:Lis Kærgaard fra Strandby er en af de brugere i Frederikshavn kommune, som har fravalgt den kommunale hjemmepleje og i stedet valgt Blæksprutten. - Det gjorde jeg, fordi jeg var så træt af, at det var en ny hjemmehjælper der kom, hver eneste gang, siger hun. Lis Kærgaard havde kun tålmodighed til den kommunale hjemmepleje et halvt år. Herefter ringede hun til Blæksprutten. - De kunne garantere, at jeg ville få en fast hjemmehjælper, men selvfølgelig en afløser, når den faste skulle holde fri. Og det betyder altså, at jeg har fået et meget nært forhold til min hjemmehjælper, siger hun. Hver gang Lis Kærgaards hjemmehjælper kommer, begynder dagen med en kop kaffe. - Så får vi lige talt om, hvad der skal laves, og om jeg vil have lavet andre ting, end der var planlagt. Og når man er syg og alene, kan man nogle gange bekymre sig om ting, som det er dejligt at få talt med en anden om, siger hun. Netop tiden til en kop kaffe og en snak er noget af det, personalet hos Blæksprutten prioriterer højt. Det var blandt andet derfor, social- og sundhedshjælper Line Larsen skiftede fra at være kommunalt til privat ansat. - Da jeg var kommunalt ansat havde jeg dårlig samvittighed hver gang, jeg tog hjem fra arbejde, fordi jeg ikke havde haft tid til at snakke, hvis der var en bruger, som havde problemer. Jeg havde et meget stramt program, og derfor kunne jeg kun akkurat nå det, der var afsat tid til, siger hun. Hos Blæksprutten har Line Larsen også oplevet en større fleksibilitet hvad angår løsningen af opgaver. Det samme har Lis Kærgaard. - Min kat Pjuske er mit kæreste eje. Den fælder selvfølgelig hår, hvis den ligger i sofaen, men dem ville de kommunale hjemmehjælpere ikke støvsuge op, for støvsugning i mit hjem gjaldt kun gulvet. Men Blæksprutten vil altså gerne støvsuge mine møbler, præcis som jeg selv ville have gjort, hvis jeg kunne, siger hun. Lis Kærgaard havde behov for hjemmehjælp allerede i en alder af 57, fordi hun blev ramt af dårligt hjerte og en diskusprolaps. - Det var en kæmpe overvindelse for mig at skulle have fremmede folk ind i mit hjem for blandt andet at hjælpe mig med personlig pleje. Derfor var det frustrerende, at det hele tiden var nyt personale, der kom, og derfor er jeg glad for, at det i dag er den samme person, som kommer, siger hun.