Haven i maj: Start køkkenhaven og kom ukrudt i forkøbet

Der skal plantes, vandes og luges i foråret. Det er nu grundstenene lægges til resten af sæsonen i haven, så sørg for at komme godt fra start.

I maj er jorden blevet tilstrækkeligt varm til, at man kan plante det meste. Hold dog igen med agurker og græskar. Foto: Free/Colourbox

I maj er jorden blevet tilstrækkeligt varm til, at man kan plante det meste. Hold dog igen med agurker og græskar. Foto: Free/Colourbox

Det spirer og pibler frem. Den stille tid i haven er forbi, og nu er der næsten flere spirende projekter, end der er tid.

Få overblik over projekterne, man med fordel kan kaste sig over i maj.

1) Plant nyt

Skal der plantes noget nyt i haven, så er det nu, man skal få fingeren ud - og hænderne i jorden.

- Det er rigtig godt at få gjort nu – helst i den første halvdel af maj, fortæller havefaglig rådgiver hos Haveselskabet Louise Møller.

- Når man kommer længere hen, så vil det blive svært at holde planterne velforsynede med vand, hvis de er helt nyplantede, og det vil kræve meget arbejde med vanding, forklarer hun.

2) Start køkkenhaven op

Jorden er endelig blevet varmet nok op til, at man kan starte køkkenhaven op.

- De fleste ting kan komme i jorden nu og blive sået, fordi jorden er ved at være varm nok til det, siger Louise Møller.

Hun tilføjer, at der dog er nogle ting, man stadig skal vente med - eksempelvis agurker og græskar.

Har man et drivhus, er det også nu, man skal have plantet ud. Så kom i gang med at plante tomaterne ud i drivhuset - men vent også her med agurkerne. Det er nemlig også for koldt til agurkerne i drivhuset.

3) Overvej din vanding

Foråret er ofte en ret tør tid, i hvert fald hvis man er en plante. Graver man bare lidt ned i jorden, vil man se, at jorden er rigtig tør, fortæller Louise Møller.

Derfor er det en god idé at være opmærksom på vanding i foråret.

- Man skal selvfølgelig ikke vande hele haven, det koster frygteligt mange penge, og det er ikke alt, der har lige stort behov for, at der er vand til stede, siger Louise Møller og fortsætter:

- Men i køkkenhaven er det vigtigt. Især hvis man har fået sået og plantet i køkkenhaven, så må de ikke tørre ud, for så går de simpelthen i stå. Så får man ikke det udbytte, man drømmer om.

Roserne må heller ikke mangle vand. Ved at sørge for at de får det nødvendige vand, kan man forebygge skadedyr og sygdomme senere på sæsonen.

- De holder sig simpelthen sunde, hvis der er fugtighed i jorden. Hvis man har nyplantede planter skal de også have vand, hvis det er meget tørt, siger haverådgiveren.

Regner det pludselig meget, er det selvsagt ikke nødvendigt at vande. Men det er en god idé at holde øje med udviklingen, og erfaringsmæssigt er det ofte tørt i foråret, siger Louise Møller.

Plænen skal dog ikke vandes, bemærker hun:

- Det er ikke nødvendigt, græsset skal nok klare sig. Det bliver grønt, lige så snart det får noget vand. Og det dør ikke. Så lad være med at spilde vand på det.

4) Snup ukrudtet tidligt

Når det spirer i haven, er det ikke kun de planter, man har længtes efter, der kigger frem. Ubudne gæster nyder også godt af, at solen er kommet frem, og ukrudtet pibler frem i bede, plænen og mellem fliserne.

Rådet fra haverådgiveren er at gå til kamp mod ukrudtet nu, hvor det er i sin spæde fase. Så kan man nemlig spare sig selv for en masse lugearbejde.

5) Giv græsplænen en forårskur

I begyndelsen af maj har plænen godt af at få en forårskur, hvor den bliver luftet.

Det kan hjælpe til at fjerne mos. Typisk vil der efter en lang vinter også ligge et lag vissent græs, som ikke er blevet omsat, under det grønne græs.

- Det er rigtig godt at få fjernet. Man kan gøre det med en maskine, men man kan også gøre det manuelt med en rive. Det er bare lidt hårdt, så hvis man har en stor græsplæne, er det en god idé at bruge en maskine, råder Louise Møller.

- Det er rigtig godt til at skabe ny vækstkraft i en plæne, der er lidt vintertræt. Det skaber lys og luft, siger hun.

Når man er i gang med forårskuren, kan man også give plænen en gang gødning.

- Så kommer der god power i græsset, og det er vigtigt i forhold til at undgå mos og ukrudt. Det gør også plænen meget mere slidstærk, fortæller Louise Møller.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.